Ученици от Дивотино правят проучване за известните писатели от Пернишкия край

Ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Дивотино са се захванали да проучат, съберат и дигитализират информация за известни писатели от Пернишкия край. Заради това учениците направиха първо посещение в Регионална библиотека „Св. Минков“, за да разберат какво съхранява най- голямото книгохранилище в региона по темата. В проучването се включват ученици от 5-ти, 6-ти и 7-ми клас.

Младите изследователи бяха посрещнати от библиотекарите в „Детски отдел“. След това те разгледаха отдел „Краезнание“, където се съхраняват всички книги, написани от местни автори, както периодика, справочници, исторически изследвания, сборници, свързани с нашия регион.

Библиотекарите от отдела бяха подготвили интересна информация за учениците и показаха различни книги, азбучници, алманаси, исторически изследвания на автори от пернишкия край. Учениците разгледаха с интерес книгата за Дивотино на Цветан Любомиров, родом от селото, който е автор и на обемистата книга за спорта в Перник, съдържаща подробна информация за историята на различните спортове и най- известните ни спортисти.

Предстоят още посещения на учениците, като библиотекарите обещаха с удоволствие да им помагат със събирането и обобщаването на информацията.