Сурвакари от Пернишко пак лумкат на фестивал в град Земен

Въпреки, че обичаят Сурва отдавна мина,сурвакари и кукери отново се събират на първа пролет в град Земен.
Днес в Земен се организира еднодневен фест „Магията на Сурва“. В него са заявили участие 20 сурвакарски групи.

Фестивалът е под патронажа на кмета на град Земен и стартира в 13:00ч. Ще има дефилета, факелни шествия, както песни и танци с народната певица от Перник Ива Давидова.

Организаторите на фестивала обявила и специални участници.

Това са:

🌟Войводката на сурвакарската група на с. Елов дол- София
Иванова, която ще бъде придружавана от малката Войводка –Дария Мартинова на 7 години. Всяка година атрактивната група на с.Елов дол избира своя войвода и тази година за първи път е избрана жена. София участва в групата вече над 30 години.

🌟Войводата на сурвакарската група на с. Габров дол, който ръководи групата почти 40 години- Нестор Несторов. Групата на с.Габров дол е една от най-атрактивните в България и носител на редица награди от маскарадни форуми не само в България, а и по света.

🐥Ще дефилират малките сурвакари от град Трън “Преличотине“. През 2023 г.за първи път участват на МФМИ „Сурва“-Перник в детската Сурвакариада и печелят 2 престижни награди за възраждане на традицията.

🇧🇬Гостуват най-атрактивната група от 3-ти квартал град Благоевград, създадена през 60-те години на миналия век, с ръководител Илия Дамянов, наброяват над 250 човека. Неговата фамилия от поколения предава едни от най-мистичните и колоритни български обичаи, богатството, традицията, занаята на рода и емоцията на селището! В групата има три поколения семейство Дамянови, които пазят традицията не само на Благоевград, но и в цялата страна. ИлияДамянов е известен със своите над 600 чана, които пази над десетилетия. Дъщеря му Деси Дамянова, пък която познава цяла България е жената – ръководителката на Беляците;

🇧🇬Група „Джамалъ” от село Равно поле, община Елин Пелин, която е създадена от 1954г. и е носителка на специалната награда на публиката от МФМИ „Сурва“-Перник 2023, определена с SMS гласуване –буре с вино, ще пресъздаде обичая „Сватба“ в Земен.

Коментари

коментара