Повдигнаха ОБВИНЕНИЕ и на втория шофьор от Пернишко ескортирал катастрофиралия бус с мигранти на магистрала ТРАКИЯ, търсят ТРЕТИ съучастник

Кадър : Нова тв

Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем и задържа Д.М., на 26 г., български гражданин, за това, че на 26.02.2023 г. на автомагистрала „Тракия“ в землището на гр. Чирпан, обл. Стара Загора, в съучастие с Д.К., на 36 г., като помагач, с цел да набави за себе си и другиго имотна облага, е подпомогнал 45 мигранти – граждани на Афганистан, да преминат през страната в нарушение на закона. Той е управлявал товарен автомобил „Ситроен Джъмпер“. С него е съпровождал и ескортирал товарен автомобил „Фиат Дукато“, в който се намирали чуждите граждани и така ги е улеснил да преминат незаконно през страната.

Другият обвиняем по делото Д.К. по същото време и място е управлявал лек автомобил БМВ, който се е движел като пилотна кола пред товарния автомобил /микробус/ „Фиат Дукато“. Спрямо Д.К. по искане на прокуратурата съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Обвиняемият Д.М. е бил обявен за общодържавно издирване и на 08.03.2023 г. е установен и задържан от полицейски служители в село в общ.Брезник, обл. Перник.

Д.М. и Д.К. се познавали от дълги години.

Те работили в частна фирма за дърводобив. Живеели в село в обл. Перник. Двамата предварително се сговорили да осъществят превоз на мигранти от района на с. Кабиле, обл. Ямбол, до гр. София, за което щели да получат заплащане. На 25 февруари 2023 г. вечерта те тръгнали от района на гр. Перник. Д.М. управлявал товарен автомобил „Ситроен Джъмпер“, Д.К. шофирал лек автомобил БМВ. Заедно с тях се движел и товарен микробус „Фиат Дукато“, управляван от друг водач, който се издирва.

В ранните часове на 26 февруари 2023 г. трите автомобила пристигнали в района на с. Кабиле, обл. Ямбол. Там чакали 45 чужденци – граждани на Афганистан, сред тях имало и непълнолетни лица. Мигрантите се качили в товарния микробус „Фиат Дукато“ и потеглили в посока към гр. София по автомагистрала „Тракия“. Пред тях се движела пилотна кола – БМВ, управлявана от Д.К., а зад тях ескорт осъществявал Д.М., който управлявал автомобила „Ситроен Джъмпер“. Към 5 часа сутринта на същия ден на км. 165 на автомагистрала „Тракия“ в района на гр. Чирпан, обл. Стара Загора, товарният микробус „Фиат Дукато“катастрофирал.

Един от пътниците загинал, а други били ранени.

Д.М. и Д.К. напуснали местопроизшествието. Няколко часа по-късно лекият автомобил БМВ, управляван от Д.К., бил спрян от полицейски служители в района на гр. Велинград. Д.К. е бил задържан. Същият ден в района на гр. Перник е бил открит празен товарния автомобил „Ситроен Джъмпер“. Водачът му Д.М. е бил обявен за общодържавно издирване, като е установен от полицейски служители на 8 март 2023 г.

С постановление на наблюдаващия прокурор той е задържан за срок до 72 часа. Днес, 13 март 2023 г., Районна прокуратура-Стара Загора внесе искане в Районен съд-Чирпан за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Водачът на третия автомобил „Фиат Дукато“ все още се издирва.

Действията по разследването продължават. Трите автомобила са иззети като веществени доказателства по досъдебното производство.

Коментари

коментара