200 страници с документи тръгват към Ташкент: С тях Прокуратурата ИСКА двойният убиец Илиян, който се укриваше 13 години

Главният прокурор показа молбата за екстрадиция на бащата на хокеиста Кирил Въжаров – Михаил, и на сестрата на Васил Александров – Мирослава

200 страници документи ще бъдат преведени в следващите два дни, за да бъдат изпратени до края на седмицата в столицата на Узбекистан Ташкент. С тях българската прокуратура иска от тамошните власти да й предатат 37-годишния Илиян Тодоров. Той е осъден на доживотна присъда у нас за двойното убийство пред дискотека “Соло” на 18 април 2009 г. Тогава смъртоносно бяха прободени с нож 21-годишният вратар на националния отбор по хокей Кирил Въжаров и приятелят му – 24-годишният Васил Александров. Ранен беше и още един техен приятел – Кирил Димитров.

Във вторник главният прокурор Иван Гешев се срещна с бащата на Кирил – Михаил Въжаров и сестрата на Васил – Мирослава Александрова. Половин час преди 14,30 ч, когато двамата влязоха в кабинета на Гешев на четвъртия етаж в Съдебната палата, искането за екстрадиция на Тодоров е било подписано. Главният прокурор го показал на близките. Уверил ги е, че до два-три дни то трябва да бъде преведено, за да замине за Ташкент. Материалите са обемисти, защото се превежда и цялата присъда на ВКС.

“Увери ни, че правят всичко възможно по най-бързия начин да го докарат в България”,

каза Михаил Въжаров. Той добави, че най-много се интересували какъв ще е периодът на подготвяне на документите. Според българските закони 60 дни е срокът, в който ние отговаряме на искания за екстрадиция. Какъв е той в Узбекистан обаче, не е ясно. Все още не се е провела видеоконферентната връзка между нашия главен прокурор и колегата му от Узбекистан.

“Научих за задържането на Илиян Тодоров от медиите”, призна бащата на Кирил Въжаров. “Казах, че не е редно да научаваме по този начин, и съвсем искрено главният прокурор ни се извини, че е допусната грешка от техния международен отдел”, добави той.

Виолета Александрова, майката на Васил Александров, който вечерта на 18 април 2009 г. празнува рожден ден, пък първо научила от майката на Кирил.

Силно се надявам виновникът да бъде върнат и да си понесе заслуженото, каза тя пред Би Ти Ви.

“Възмездието оттук нататък е справедливо, той влезе ли в България, директно отива в затвора”, добави Въжаров.

Доживотната присъда на Илиян Тодоров е в сила от декември 2013 г. По това време обаче той вече не беше в България. Не е ясно кога е напуснал страната, защото, след като на 9 декември 2011 г. бившата съдийка Румяна Ченалова го оправда за двойното убийство на първа инстанция, Тодоров беше освободен от ареста. Нямаше и забрана да напуска България. Когато през декември 2013 г. полиция и съдебна охрана го потърсиха в дома на баба му и дядо му в Пловдив, където последната му регистрация, не беше открит там. Илиян е родом от Перник.

Кога се е озовал в Узбекистан и защо е предпочел тази страна, не е ясно, защото ние имаме договор за правна помощ с тях от 2004 г. Обикновено бегълците предпочитат дестинации, откъдето екстрадирането е почти невъзможно, като Дубай и Южна Африка.

Илиян Тодоров беше арестуван на летището в Узбекистан при опит да излети за Истанбул на 1 март. При провека на документите станало ясно, че пътува с фалшив паспорт. Затова в Узбекистан е образувано дело за фалшивия паспорт.

Според бащата на Кирил Въжаров разпознаването е продължило 3-4 дни. Българските власти са официално уведомени на 4 март.

При срещата между главния прокурор и близките на двамата убити младежи не било коментирано дали няма да се чака първо Тодор да излежи наказанието си в Ташкент, ако бъде осъден там.

Не съм губил надежда, призна Михаил Въжаров. Добави, че не би искал да се вижда с Илиян.

Майката на Васил Александров Виолета каза, че през годините са се интересували от нашите служби дали издирването продължава. За повече от 10 г. не е имало никаква информация за него. Всичко сега е в ръцете на българската прокуратура, заключи Въжаров.

Източник: 24 часа

Коментари

коментара