За 8-ми март в Перник: Изложба показва жените работнички в мината

В навечерието на 8 март Държавният архив в Перник представи изложба, посветена на жените в минната индустрия в Сърбия.

Експозицията, която е гостуваща, е притежание на единствения минен музей в Сърбия – „Сенски рудник“. Представянето й в Перник се осъществява в рамките на договор за сътрудничество между Държавна агенция „Архиви“ и Държавен архив в гр. Ниш.

Изложбата, съдържаща над 20 фото пана, показва различни аспекти от условията на труд на жените-миньори в западната ни съседка и живота им.

Избрахме Перник да домакинства днешната изложба, защото той е най-големият център на минната индустрия у нас. Всичко, което жителите на града и региона ще имат възможността да видят, е много близко и познато, каза при откриването на проявата председателят на Държавна агенция „Архиви“ Михаил Груев.

Той заяви, че чрез изложбата могат да се направят много паралели между всекидневието в рудниците у нас и в Сърбия, както и за живота на жените, работещи в тях.

Представените фотоси показват, както директно ангажирани жени в подземната руднична работа, така и такива, които са част от миньорски семейства – домакини, майки, съпруги, грижещи се за семейството си.

Директорът на Държавния архив в Перник Станислава Георгиева, каза, че фактът изложбата да бъде представена в Перник, е свързан с това, че той е първият индустриален град в следосвобожденска България, помогнал за развитието и модернизирането на страната ни с непозната до този етап сградна и пътна инфраструктура.

Изложбата ще остане във фоайето на Държавния архив до края на месеца. Сред гостите на откриването й днес бяха Слободан Митич – изпълнителен директор по техническите въпроси на държавното предприятие за подземен въгледобив „Ресавица“, заместник-директорът му Милица Петрович и Снежана Радович – директор на Държавен архив – Ниш.
Източник: БТА

Коментари

коментара