Архитектурното бижу на Перник – сградата на Минна дирекция отваря врати за перничани навръх Националния празник 3-ти март

Възроденото архитектурно бижу на града ни, което перничани за първи път от десетилетия могат да видят и преоткрият  – сградата на Минна дирекция – ще отвори широко вратите си за всички. Това ще се случи по повод 3-ти март – Националния празник на България, разбра ZaPernik.com. 

Както вече е ясно сградата не е вече в частни ръце, а е собственост на държавата, преотстъпена на Община Перник. А това я прави достъпна за всички граждани и гости на града.

На нациналния празник всеки може да влезе и да разгледа уникалната архитектура на сградата, запазена от 1932 година, обновените в ретро стил представителни кабинети, тържествената зала.

В Дирекцията на Перник вече е поставена музейна експозиция на художествената галария на Перник с ценни произведения на изкуството. Черешката на тортата е картината „Косач“ на Златю Бояджиев.

Още на самия праг на Миння дирекция ще ви посрещне и шедьовъра на Христо Берберов „Харамии“, рисуван през 1906г.

На първия етаж на Минна дирекция е поместена и музейна експозициия „Сурва в Брезнишко“, която показва красотата на българската сурвакарска традиция.

Коментари

коментара