ДО ДВА МЕСЕЦА: Започва ремонт в Двореца на културата в Перник

Очаква се до два месеца да започне обновяване на една от емблематичните сгради на Перник – Двореца на културата, съобщиха от общината. Вече е обявена обществена поръчка с прогнозна стойност 3 000 157 лв.

Дворецът на културата е открит преди 66 години. Зданието е изградено по проект на арх. Александър Дубовик от най-добрите български майстори в продължение на три години и половина. То заема площ 4 250 кв. м.

Колонадата е направена от врачански камък, корнизите и рамките на останалата част са от русенски, бесарбовски камък, други са от гранит, а богатата декорация е от жабленски камък. Тук се помещават Художествена галерия „Перник“, Общински драматичен театър „Боян Дановски“ и Регионална Библиотека „Светослав Минков“.

Реновацията се реализира по проект, финансиран чрез комбинирана подкрепа от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г. Предвижда се да се направи основен ремонт на сградата и се приложат мерки за енергийна ефективност. Ще бъдат закупени оборудване и обзавеждане, с които да се постигнат нормите за топлинен комфорт и целогодишно използване на всички помещения. Ще се осигури достъпна среда и за хората с увреждания.

Главната цел на проекта е подобряване условията за работа на функциониращите тук културни институции, както и осигуряване на подходяща инфраструктура за по-богат културен живот на жителите и гостите на Перник./БТА

Коментари

коментара