Над 60 проследяващи устройства раздава Община Перник на родители на деца с аутизъм

Над 60 проследяващи устройства ще раздаде Община Перник на родители на деца с аутизъм. Инициативата бе подета от кмета Станислав Владимиров, след случая със Сашко, който бе в неизвестност 9 дни. С това Перник става една от първите общини в България, която осигурява безплатно подобни устройства на семействата на деца с аутизъм.

„След случая със Сашко вниманието ни се изостри за това, че институциите ходят след събитията. Целта ни с осигуряването на тези устройства е да ги изпреварваме. Вашите деца имат нужда не само от вашата помощ, но и от нас институциите. Затова с нашите партньори от А1 подехме тази инициатива, за да облекчим ежедневието ви и да ви помагаме с каквото можем“, заяви пред родителите Владимиров.

Секретарят на община Перник Мартин Жлябинков каза, че устройствата са осигурени от А1, а месечният абонамент ще се поема от общината. Той добави, че социалната услуга е напълно безплатна за семействата. Жлябинков, каза още, че устройствата ще бъдат индивидуални и конфигурирани за всяко дете по отделно.

Представителите на партньора в този проект А1 разясниха предимствата на устройството. Те обявиха, че с него местоположението на детето може да бъде определено мигновено, чрез мобилно приложение, то позволява постоянна комуникационна връзка, както и дълъг живот на батерията. Те добавиха, че е осигурена и техническа поддръжка и съдействие при извънредни ситуации. „Проследяващите устройства могат да бъдат поставени в джоб, чанта или пък да бъдат закачени със щипка за дрехите“, каза регионалният мениджър на компанията Лъчезар Страхилов.

Родители на деца с проблеми в аутистичния спектър обясниха, че устройствата са много полезни, защото техните деца са по-буйни, хиперактивни, на моменти неконтролируеми.

Коментари

коментара