Google СНИМА ПЕРНИК: Обиколката стартира от 2 март, ще бъдат нащракани 50 български града

Обиколката на Google Street View по пътищата на България тази пролет ще започне на 2 март и ще включи над 50 града, съобщиха от компанията. Сред тях е и нашият град Перник.

От Силистра до Петрич и от Кърджали до Видин ще бъдат осъвременени изображенията, поддържани в приложението Google Maps. От компанията припомнят, че първите кадри за приложението на Google в България са заснети през 2012 г., а услугата Google Street View стартира у нас през 2013 г.

В съобщението по повод тазгодишната обиколка се посочва, че в приложението Google Maps вече са налични стотици градове и села, пешеходни маршрути, природни забележителности и архитектурни паметници. От компанията отчитат, че инфраструктурата в градовете и помежду им се променя и еволюира и затова обновяването с актуалните изображения ще помогне за ориентиране по различните маршрути.

Освен за ориентиране на пътя, в приложението вече са налични и снимки от пешеходни маршрути като хижа „Алеко“ – Черни връх, хижа „Вихрен“ – Муратов връх, както и исторически и туристически обекти като Шуменската крепост, Стария Несебър и Белоградчишките скали, съобщават от компанията. Оттам уточняват, че както винаги, Google поставя акцент на защита на поверителността и информират, че преди публикуването на събраните изображения, те се обработват със специална технология, която замъглява лицата на хората и регистрационните табели на автомобили, така че да не могат да бъдат идентифицирани.

От компанията посочват, че Street View е популярна функция в Google Maps с над 220 милиарда изображения от цял свят, включително Антарктика и Арктика. Предлага се на настолни компютри и мобилни устройства, както и в Google Earth. Тази година обиколката на България ще започне на 2 март, като ще премине през над 50 населени места. Повече информация на български език за Street View и списък на българските градовете можете да намерите тук.