Легендарният борец и колекционер от Перник БОЯН РАДЕВ празнува рожден ден

Легендарният български спортист Боян Радев навършва 81 години в днешния 25 февруари.  Боян Радев е почетен гражданин на родния си град Перник, а освен знаменитите си победи на тепиха може да се похвали и като най-големия колекционер на произведения на изкуството в България. 

От родната федерация по борба не пропуснаха възможността да поздравят двукратния ни олиймписки шампион, припомняйки неговите най-големи успехи:

„През 1966-а той ликува и със световната титла, три пъти е избиран за спортист №1 на България – 1964г., 1967г. и 1968 г.„

Един от запомнящите се моменти в бляскавата кариера на славния борец е спечелването на първата олимпийска титла в Токио 64.

Веднага след награждаването и българинът е понесен на ръце от втория и третия на стълбичката. Така шведът Свенсон и германецът Кил триумфално обикалят цялата зала под възторжените възгласи на публиката. А зрителите са в транс, подобно нещо противоречи на олимпийския протокол при церемониите по награждаването. Но никой не спира тази спонтанна демонстрация на спортсменство и почит към шампиона.

През 2009 г. Боян Радев получава най-високото отличие на Международната федерация по борба „Златна огърлица“, приет е и в Залата на славата на най-древния спорт в Оклахома (САЩ).

Той е и първият носител на наградата на МОК „Пиер дьо Кубертен“, а след това получава и наградата „“Спорт и изкуство“.

Боян Радев е и един от най-големите колекционери на България.

Пожелаваме здраве и дълголетие!

Честит празник!“, гласи публикацията на Българска федерация по борба./ sportlive.bg

Коментари

коментара