Мантрата, че централите ще сложат нещо на комина, което да пречиства въглеродния диоксид е безумна, твърди директорът на Топлофикация Перник инж.Чавдар Стойнев

Много експерти, противно на очакванията на обществото, са на мнение, че спасението от климатичните промени ще дойде именно от фосилните горива.

От друга страна, бъдещето на фосилните горива в България е въпрос, който изключително често се дискутира в обществеността. В момента държавата ни е в процес на преговори с Европейската комисия за удължаване на срока, в който имаме право да експлоатираме въглища за производство на енергия, до 2038 година. Според експерти тази стъпка е необходима, за да се запази на по-ниски нива цената на електрическата енергия и да продължим да изнасяме за близките страни.

„От опита си знам, че колкото и да са недолюбвани, именно въглищата и природния газ имат капацитета да ни спасят от климатичните промени, за които в цялото общество е формиран изкуствен страх, който според мен до голяма степен е безпочвен. Някой замисля ли се въобще, че именно покрай въглищата е открито електричеството? Въглищата и природният газ гарантират прогнозируемост в производството на енергия, която е невъзможна при фотоволтаиците и вятърните централи. Никой не може да бъде сигурен кога ще бъде облачно и кога ще има безветрие, но ние в ТЕЦ-овете знаем, че с определено количество въглища ще произведем определено количество енергия!“ каза инж. Чавдар Стойнев изпълнителен директор на Топлофикация Перник.

Инж. Чавдар Стойнев посочи, че дори и да се измислят по-ефективни технологии за съхранение на енергия, няма да бъде възможно да разчитаме на 100% на ВЕИ, а и това не изглежда да се случи в близките години.

„Основните предимства на ТЕЦ-овете на въглища и на природен газ са, че горивата се съхраняват много по-лесно. Този тип мощности имат капацитет лесно да покрият пиковите натоварвания. Те осигуряват, както електрическа, така и топлинна енергия. В много държави вече са наложени и технологиите за охлаждане от ТЕЦ. Не напразно Европа използва основно природен газ за отопление, а над 60% от ВЕИ-тата разчитат на изгаряне на биомаса, тъй като тя осигурява тази така ключова прогнозируемост на производството и възможност за съхранение.

Експертът обърна внимание на факта, че демонизираният от редица знайни и незнайни експерти въглероден диоксид всъщност е много важен за природата и не е толкова препоръчително да се лишаваме от него.

„Не знам кой какъв експерт е, но трябва да се обясни на населението, че със сероочистката се чисти серен диоксид, а не въглероден. Заблудата, че централите ще сложат нещо на комините, което ще пречиства въглеродния диоксид е безумна. Той е парников, а не замърсяващ газ. Има спорове дали промените в климата се дължат на него или на други фактори, като например измененията в оста на Земята, както посочва неопроверганата от никого теория на големия геофизик и астроном Милутин Миланкович.

Въглеродният диоксид е важен компонент за фотосинтезата. Има и други учени, които твърдят, че ако емисиите от въглероден диоксид се увеличат, ще се увеличи и растителността т.е. ще има повече гори. Поне така е било в историята на Земята. Какво лошо има в това? Въглеродният диоксид има редица приложения, едно от тях е в медицината за стимулация на дишането и при балансиране на кръвта като се прибавя 5% към кислорода“ каза инж. Чавдар Стойнев.

Експертът посочи, че въглеродният отпечатък не е единственият екологичен индикатор и не бива да оставяме обществото да си мисли, че той е единственият измерител, когато говорим за околната среда. По думите му въглеродният диоксид е само едно от средствата, с които се оценява въздействието върху околната среда на дадено производство, транспорт или услуга. Експертът обясни, че освен въглеродният диоксид, важен дял при граденето на екологични политики имат замърсяването на въздуха и на водите.

„Темата с чистотата на атмосферния въздух стана изключително актуална в Европа и САЩ и се завъртя основно от зелените организации, чиито цели не съм сигурен колко са идеалистични. Масово политици, журналисти, експерти, обикновени хора, буквално всички говорят за намаляване на емисиите на въглероден диоксид като подход за справяне със замърсяването на въздуха, но това не е единствената стъпка, която трябва да предприемем. Въглеродният диоксид не е само заплаха, а е важен за съществуването на всички организми и растения на Земята!“ каза инж. Чавдар Стойнев.

Коментари

коментара