ТАЛИСМАНЪТ НА СЪДА: Майка на четирима сина ръководи съдебната администрация в Перник

Снимка: БТА

Петя Илчева – съдебен администратор в Административен съд – Перник и Петър Симеонов – председател на Районния съд в Трън са горди родители на четирима синове. Децата им носят царски имена – Симеон, Константин, Михаил и Борис като първите двама са кръстени на дядовците.

„След това естествено дойдоха и другите имена на царе. Също като баща им, който е с царското име Петър“, разказа за БТА Илчева.

Петя е пловдивчанка, но заменя Градът на тепетата с Перник. Като студентка на туристически преход се запознава с Петър и оттогава са неразделни. Четири години по-късно сключват брак и заживяват в къщата на родителите на съпруга й, която обитават и до днес.

Първоначално съдбата не е особено благосклонна и се наложило да чакат пет години, докато проплаче първата им рожба.

Децата не са пречка, а катализатор на професионалната реализация

„Завърших „Обща физика“, специалност „Астрономия“. Семейството и децата насочиха живота ми в друга посока и взех бакалавърска степен по Компютърни системи и технологии в Технически университет“, припомня си Петя. На приемния изпит в столицата отива с първородния син, бебешка количка и съпруга си като той подготвя шишето с млякото, за да нахрани бебето. Петя не се притеснила, че е единствената майка сред множество тийнейджъри.

По-късно завършва и магистратура по публична администрация. Категорична е, че децата й не са били пречка, а катализатор на професионалната реализация.

Трудните моменти не се помнят

„Имало е безсънни нощи. Всички деца ги приспивахме на ръце или ги гушкахме в леглата им. За мен и съпруга ми е много важно да прегръщаме децата си, за да се чувстват обичани и защитени. Не са липсвали трудни моменти, но не си спомням за тях. Отгледахме рожбите си с любов, всичко останало се забравя“, казва Петя. Тя е много благодарна на детската ясла, където синовете й са обгрижвани, научени са да се хранят самостоятелно и са придобили други важни навици. По думите й в отглеждането на четирите момчета са помагали още свекърът и свекървата.

„Децата израснаха много самостоятелни. Занимаваха се двама по двама, което е съвсем естествено – разликата между големите момчета е година и половина, а другите двама са близнаци. Връзката помежду им е много силна“, доволна е майката.

Петя е главният готвач вкъщи и приготвя за петимата си мъже най-вкусните гозби от българската кухня, но харесват много пица и паста, както и китайска кухня. Научила е синовете си да готвят някои бързи ястия. Редът и хигиената поддържат заедно със съпруга й, децата също имат своите задължения. Според Илчева в съвременното домакинство няма „мъжка“ и „женска“ работа, съпрузите са партньори и ангажиментите се поделят помежду им. Затова е благодарна на Петър за неговата всеотдайност и подкрепа в семейството.

Децата имат своя реализация

И четирите момчета на Петя и Петър са възпитаници на езиковата гимназия в Перник и имат отлични резултати. Понастоящем близнаците са в девети клас, като единият е първи по успех във випуска и сред първите десет в гимназията.

Братята тренират таекуондо ITF в най-стария клуб в Перник. Те са национални състезатели и носители на множество медали в своите категории от републикански, европейски и световни първенства. Константин, Борис и Михаил продължават активно да тренират. Занимават се и с кикбокс. Близнаците са и футболисти в школата на „Миньор“, като Михаил е капитан на отбора на набор 2007.

„От малки са на стадиона. Докато ние със съпруга ми тичахме, те играеха в пясъчника“, спомня си Петя.

Братя Симеонови са получили и добра музикална култура, трима са се занимавали с китара, а един с пиано. С инструмента си не се е разделил само Михаил, който продължава да свири на китара.

Многодетната майка посещава уроци по пиано и тай чи

Въпреки множеството семейни и служебни ангажименти и Петя Илчева се връща към музиката. На 45-годишна възраст се записва в школата по пиано към Двореца на културата и редовно посещава уроци, участва в концерти самостоятелно и в дует и трио с връстници на синовете й. „Като малка свирех на пиано. Преди шест години поднових заниманията си. Музиката ми носи равновесие, тя е моето убежище сред толкова много мъже вкъщи“, споделя Петя.

С мотото „Като обичаш това, което правиш, намираш време за всичко„, от две години многодетната майка се занимава и с тай чи в спортен клуб „Черен дракон“.

„Петя е нашият талисман. Винаги перфектна, лъчезарна, инициативна, тя е дясната ми ръка“, сподели за БТА председателят на Административен съд – Перник Ивайло Иванов. По думите му Илчева ежегодно организира благотворителни инициативи, в които винаги се включват и синовете й.

За децата като мисия

„Като се връщам назад във времето мисля, че мисията на моя живот е била да родя, отгледам и възпитам четиримата си синове“, прави равносметка Петя. За нея децата са безценно богатство и щастие, от което не бива да се лишава нито един дом. Многодетната майка е категорична, че кариерата на една жена не е причина да отлага раждането на детето си. Петя не определя себе си като героиня, смята съдбата си за дар от Бога.

Двама от синовете й са вече студенти, имат и приятелки, скоро и близнаците ще „излетят от гнездото“. Готова съм да бъда баба, с удоволствие ще гледам внуци, прави планове Петя. Тя се надява шумът и гълчавата, донесли толкова щастие на дома й, да продължат с още много деца.

Източник: БТА

Коментари

коментара