ЗИМЕН ПРАЗНИК: Сурвакари и бабугери напълниха центъра на Трън, предвождаше ги кмета Цветислава Цветкова

Снимка: Zapadno.com

Множество сурвакари и двама бабугери изпълниха центъра на град Трън за зимния маскараден празник “Преличотине” ‘2023. Събитието събра трънчани и гости на пограничния град на площад “Владо Тричков”, предаде  Zapadno.com.

Програмата беше открита в 12 часа, а водещ беше главният експерт от Община Перник Иванка Василева. В началото приветствие към гостите отправи кметът на община Трън Цветислава Цветкова. Зимния маскараден празник в град Трън се провежда за трета поредна година. В миналото маскарадната традиция е била жива в някои от селата на общината, но с обезлюдаването тя замира. Възобновена е преди няколко години по инициатива на Галина Илиева и Стефка Бонева с подкрепата на Община Трън и народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”.

Снимка: Zapadno.com

Участие в празника взеха детската сурвакарска група на град Трън “Преличотине”, детската сурвакарска група при народно читалище „Пробуда-1922“ в пернишкото Драгичево, сурвакарската група към кметство “Църква” в град Перник и бабугерите от Долната маала в град Разлог. Групите дефилираха около площада на града, като бяха водени от кмета на Трън и експортирани от полицейска патрулка. Наблюдаващите трънчани снимаха дефилето със своите смартфони, а някои дори бяха погазени от мечката от групата на квартал “Църква” в град Перник.

Снимка: Zapadno.com

Всяка група представи своите участници. Детската сурвакарска група на Трън показа как се посрещат сурвакарите в дома. Детската сурвакарска група на пернишкото село Драгичево поздрави трънчани с мелодията от своите чанове. Сурвакарската група на пернишкия квартал “Църква” разигра забавна сцена, в която се включи и мечката. Накрая всички участници се подредиха на сцената пред читалището за обща снимка и награждаване.

Снимка: Zapadno.com

Кметът на община Трън връчи грамоти за участие в зимния маскараден празник на бабугерите от Долната маала на град Разлог и първия чауш Васил Стоянов, както и сурвакарските групи на Трън квартал “Църква” и село Драгичево.

Снимка: Zapadno.com

Индивидуална грамота беше връчена на Александър Дуцов, който води детската сурвакарска група “Преличотине” на Трън за възраждане на маскарадната традиция.

Снимка: Zapadno.com