КОШАРЕВО недоволни: Групи не спазвали регламента на Сурва 23

Сурвакарската група от село Кошарево, която спечели наградата за най-добра детска група, излезе с декларация след фестивала Сурва 2023. В документа, изразяващ мнението на кошаревци, на Международния фестивал Сурва 2023 много от участващите групи НЕ СПАЗВАЛИ регламента – за разлика от тях.

Става въпрос за точка от правилата на феста, в която изрично е казано, че на фестивала нямат право да участват деца под 3 годинки. 

Кошаревци спазили инструкциите, като оставили най-малките си деца „със сълзи на очи“ да гледат острани, докато други групи най-нахално размятали бебета по групите. И нищо не им и казали. Напротив. Тия групи дори спечелили награди.

Човек да се чуди как едно бебе под 3 годинки плаче от мъка, че не е окичено със звънчета. Не е ясно децата ли са плачели или техните амбициозни родители, искащи да ги покажат като „герои“ на фестивала посред кучи студ. 

По коментари под публикуваната Декларация разбираме, че една от тези групи неспазили инструкциите е групата победител на град Батановци, която спечели Златната маска за сурвакарска група. Но не само тя, а поне половината състави били така – твърдят кошаревците.

Сурвакарите от Кошарево подкрепят своите думи с един пост, публикуван от кмета на град Батановци, в който самият той признава, че най-малкият участник в дефилето бил на 9 месеца:

Кошаревци се чувстват прецакани и ощетени и настояват да се вземат мерки, така че регламентът да важи за всички.

Под поста на Кошарево перничани коментират, че не случайно е излязъл лафа „кошаревски свидетел“.

Ето и декларацията на сурвакарите от Кошарево: 

Коментари

коментара