Сурвакарски БИСЕРИ от ПЕРНИК

Банище

Стандартна сватбена церемония. Булката по-възрастна така…, облечена в литак, ама ….бременна. Дедо поп ги венчава, пият по ракия с кумовете, но по едно време невестата почва да пищи и да се превива. Тръгва да ражда. Свалят я на земята, а дядо поп й бърка под полата. По едно време вади оттам кукла с руса букла. Всички са доволни и щастливи. Най-вече журито.  

„Роди се Шенгенка, да е жива и здрава“ – вика дедо поп та се къса.

Село Елов дол

Булката е в приповдигнато настроение. Млада, кръшна, с голям нос и синя китка зад ухото. Пръска чар пред журито. Женихът един такъв снажен – хайдутин с калпак.

Попа пита „булката“ дали е съгласна да се венчаят от сега до края на Сурова.
Леко предпазливо, но любезно тя отговаря на микрофона: „До Сурва, да“.
Следва пауза мълчание и смях сред публиката.

Свекървището обаче не мълчи. Понесла баница в тава тя не пести суперлативи: „Добре дошла, булке, млада, хубава, мамина….“ . На булката очевидно й е доста смешно и комично от тези комплименти, но успява да запази самообладание.

Село Черна гора

Задава се младо семейство. Хубаво усмихнато момче с калпак води под ръка булка-едричка, брадата, мустаката, за букет понесла магарешки трън.
Двамата застават пред дядо поп да ги венчае. Дядо поп се изтъпначва с черни слънчеви очила и пожелава нещо за лумбаго. Пита ги за имената и започва да нарежда:

„Венчава се божия раб Васил за наказание Божие Василка….вовеки векооов“.

Наивният Васил ухилено се съгласява, а „божието наказание“ с булото до него лукаво се усмихма изпод мустак.

Настава истинска гюрунтия, вероятно с цел младоженеца да не размисли, а Василка страстно целува „мъжа си“ по бузата.

Селищен дол

Всичко в групата на село Селщен дол започва „нормално“. Баба започва да нарежда на микрофона за здраве, като започва словото си с :“Честит рожден ден на телевизия Кракра“. Продължава да говори за ръж и пшеница, като по едно време включва в пожеланието си кмета на Перник, известният гинеколог на града доктор Лазов, както и изброява част от състава на журито. Но и това не е достатъчно на бабата.

Тя продължава с изцепките като заковава стих: „Братя роми, спрете се, български семейства – множете се“.

Попа на село Селищен дол обаче обра точките на зрителите на Сурва 23. Десетки перничани го разнасят по социалната мрежа като най-колоритния образ от днешния ден.

„Трябва да се дават и награди за най-пиян сурвакар“ – предлагат зяпачите.

Коментари

коментара