ЧЕТИРИ изложби за СУРВА 23 – три от тях в МИННА ДИРЕКЦИЯ. Показаха наследството, дарено на Перник от покойния президент на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон

Четири изложби бяха открити в първия фестивален ден.

Традиционната художествена изложба „Сурва Арт“ може да бъде разгледана в галерия „Любен Гайдаров“. На откриването й присъстваха пернишки творци и гости от ФЕКГ.

Три от изложбите „Да споделиш маскарад“ – дарение на президента на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон, „Сурова в Брезнишко“ и музейната колекция на Художествена галерия – Перник могат да бъдат видени в дните на фестивала в сградата на Минната дирекция.

Те бяха открити от кмета на община Перник Станислав Владимиров и областният управител Людмил Веселинов, осъществяването им в краткото време след придобиването на сградата от държавата бе плод на общите усилия на много институции и творци.

Станислав Владимиров заяви, че връщането на Минната дирекция е едно от големите постижения на перничани в последните години.

„Сградата ще е отворена за всички, които искат да разгледат не само тези изложби, но и уникалния й интериор“, каза още Владимиров.

„Изключително съм радостен, че тази емблематична за Перник сграда вече е достъпна за перничани и гостите на града и се превръща в пространство за изкуство“, каза областният управител.

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ се организира от Община Перник и фондация „Култура Перник“ под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Национален фонд „Култура“, „Конкурс за субсидии за проекти с национално значение за 2022 г.“

Коментари

коментара