10 нови маскарадни групи дефилират на фестивала СУРВА 23

Дефилетата на сурвакари, кукери, бабугери и джамалари на XXIX Международен фестивал на маскарадните игри “Сурва“ ще се проведат в три дни. Над 10 000 участници от 158 маскарадни групи ще дефилират на 27, 28 и 29 януари 2023 г. /петък, събота и неделя/, от 10:00 ч. на площад „Кракра“, съобщиха от Община Перник.

В Перник ще могат да бъдат видени носители на традицията от всички региони на страната.

10 са маскарадните групи, които идват за пръв път на фестивала.

Сред тях са кукерска група ”Песяци”-село Широка лъка, Кукерска дружина „Гребенци“ с. Калипетрово, Кукерска група „Каракуши“ гр. Алфатар, Група „Бабугери“ с. Коларово, Детска сурвакарска група „Преличотине“ град Трън и други.

Силно ще бъде присъствието на чуждестранните маскарадни групи.

Пред перничани и гостите на града ще се представят 15 групи от Гърция, Румъния, Сърбия, Италия, Словения, Албания, Северна Македония, Черна Гора и Хърватия. Всички те ще покажат уникалните си костюми и обичаите си не само на площада, но и на втората сцена пред Двореца на културата.

След няколкогодишно прекъсване на фестивала се завръщат и дондолашите от Чавле, Хърватия. Със страховитите си маски те също са сред любимците на публиката. Чаровниците от карнавала в гр. Струмица, Северна Македония и Лесковачкия карнавал отново ще изненадат всички с костюмите си, които на всеки фестивал в Перник са все по-пищни и различни.

Коментари

коментара