НАД 1000 сурвакари излизат на площада в Брезник, 14 групи ЛУМКАТ в Радомир

Осемнадесети фестивал „Сурова Брезник 2023“ ще се проведе утре, съобщи за БТА Мария Добревска – заместник-кмет на общината.

В проявата, която ще започне в 14:00 ч., ще се включат 21 групи с над 1000 сурвакари. Участниците са предимно от община Брезник. В тазгодишното издание гостуват групи от селата Люлин, Мещица, Сирищник, гр. Земен, кварталите „Църква“ (община Перник) и „Върба“ (община Радомир).

Шест села в Брезнишко ще представят и детски сурвакарски групи. Това са: Долна Секирна, Садовик, Сопица, Гигинци, Кошарево и Ноевци.

След края на дефилето групите ще влязат на площада в Брезник със запалени факли и ще танцуват ритуален танц около сурвакарския огън.

Фестивалът „Сурова“ е традиционен и се провежда една седмица преди Международния маскараден фестивал в Перник. Новото в регламента му тази година е, че няма да се допускат за участие деца под 3-годишна възраст.

„Сурова“ в Брезник няма конкурсен характер. Всички маскарадни групи получават награда от сто лева, грамота и статуетка. Парична премия в размер на петдесет лева се присъжда поотделно на най-младия и най-възрастния участник в дефилето.

Сурвакарски преглед в утрешния ден ще има и в община Радомир. Местните носители на традицията ще се представят в 14 групи, три от които изцяло детски. Проявата ще започне още в 11:00 ч. с изложба на традиционни зимни ястия и гозби, подготвена от читалищата в общината.