Сурвакарите от Садовик СЕ РАЗБИХА от участия по Сурва

Невиждан сирувичкарски маратон направиха сурвакарите на брезнишкото село Садовик – долината на орлите, съобщиха за Zapadno.com от сурвакарската група.

Всичко започна на 8 януари, когато част от сурвакарската група на Садовик гостува в Борисовата градина в София. Там около 60 участника от групата пресъздадоха традицията по време на презентиране на международния фестивал “Сурва” пред софиянци.

На 13 януари сурвакарската група гостува в брезнишкото село Банище, където имаше срещи между три сурвакарски групи.

След това сурвакарите се завърнаха в Садовик, за да се представят като добри домакини на гостуващите сурвакарски групи на Ребро и Дивотино, както и кукерите от Нови хан. Местният сурвакарски празник ще се помни дълго през тази година, поради добрата организация. На своя земя те посрещнаха гостите с малък спектакъл под прожекторите на диджея, които осветяваха площада в цветовете на сурвакарската група. Мирисът на селска скара с потни мезета също бе много автентичен.

”Можем да кажем че колектива на групата в последните 3 – 4 години е много добре сформиран и обединен. Все повече млади хора участват в традиция, която тупти в сърцето на всеки един. Искаме да благодарим на нашите гостуващи групи от Дивотино, Нови хан и Ребро за участието им, на всички музиканти на тъпани и гайди, и на диджея, и на всички близки до групата, които спомогнаха това да се случи. Една незабравима вечер, ако видите на клипчета ще разберете каква е емоцията”, споделиха за Zapadno.com от сирувичкарската група на Садовик и добавиха, че сред публиката е имало много софиянци, привлечени след гостуването в Борисовата градина на 8 януари.

На 14 януари групата обходи къщите в Садовик до късния следобед. След това е гостува на пернишкото село Дивотино. “Грубо казано сурвакарите нямахме време да си развалим костюмите в рамките на два дни”, отбелязаха от групата на Садовик.

Коментари

коментара