Показват творби в памет на големия пернишки художник Филип Седефчев

Изложба „Сурва – летопис“ в памет на почетния гражданин на Перник Филип Седефчев ще бъде открита днес в 16:30 ч. в галерия „При кмета“. В нея ще бъдат представени картини, пластики, пана и плакати проследяващи различни етапи от творческият му път, обединени от традицията, с която Седефчев е свързан от детството си.

Името на големия художник е част от историята на Международния фестивал „Сурва“, още от неговото първо издание през 1966г.

В своя над половинвековен творчески път Филип Седефчев работеше върху цяла палитра от пластични изкуства – живопис, керамика, скулптура, гоблен, витраж, монументални изкуства, графичен и пространствен дизайн. Той остави стотици произведения, които са силно свързани с родните традиции, природата и българската идентичност.

Сред тях и символът на фестивала „Сурва“.

От края на 60-те години започва да работи върху цикъл от живописни и пластични творби, обвързани с традициите на обичая Сурва и народната митология. Стилът му вече е по- декоративен, а образите носят силен символичен заряд. Цветовата гама се характеризира със замах и ярка образност.

Автор е на над 300 постера, запазени знаци, гербове. Реализира множество монументални творби в България и чужбина.

Коментари

коментара