СУРОВА ИДЕ! Ярджиловци пали огромен огън, Батановци с оркестър и гости от Банско, в Люлин канят на безплатна скара и огнени напитки

Селата в Пернишко трескаво се готвят за най-големия си зимен празник – Сурова – както го наричат и който се провежда от столетия в нашия край.

В нощта между 13 и 14 януари сурвакарски и мечкарски групи излизат преоблечени в животински кожи, маски и звънци, за да прогонят злото и да благословят с плодородие земята и всеки дом.

И тази година не е изключение. Още от края на миналата 2022 година започнаха подготовките за празниците. И тази година сурвакарските групи излизат на огнено шествие.

Мечкарските групи на с. Ярджиловци, Кметство с. Ярджиловци и НЧ “Христо Ботев 1940” канят всички заедно да запалят традиционния огън на 13.01.2023г. от 19:00ч пред читалището, а на 14.01.2023г. от 14:30ч.в училищния двор да ликуваме заедно. Нека се докоснем до най-истинската за нас традиция – Сурва!!! – призовават от пернишкото село, което се слави с една от най-големите и внушителни сурвакарски групи на фестивала Сурва в Перник.

По дух и атрактивност не отстъпват и сурвакарите на съседния град Батановци. Там са подготвили също огнена клада в нощта на 13-ти януари. Началото ще бъде дадено в 17:00ч. Около сурвакарския огън на площада в Батановци ще лумкат за здраве сурвакари от града, както и гости от селата Черна гора и Кралев дол. Гостуват на Батановци и приятели от град София, както и големията Димитър Кехайов-Мимо от град Банско. Батановчани ще забавлява Оркестър „Средец“.

Тържествено палят сурвакарския огън и в пернишкото село Люлин. Празникът е организиран от местното читалище и кметството на площада от 19:00ч. Жители и гости ще се веселят до зори с оркестър „Перун“, ще има тържествено запалване на огъня и празнична заря.
„Заповядайте на БЕЗПЛАТНА вкусна скара и ОГНЕНА напитка, подсигурени от Сурвакарската група на село Люлин. Заповядайте заедно да споделим този празник и да го направим незабравим!“ – призовават люлинци.

Сурва на 14-ти януари празнуват в пернишкото село Дивотино. Там от 9:00ч. сурвакарите тръгват от махала Бреста и обикалят всяка къща в селото. В 18:00ч. се открива кулинарна изложба в читалище „Чичо Стоян“. Половин час след това дивотинци организират посрещане на групата сурвакари от село Садовик. Когато двете групи се съберат се запалва и сурвакарски огън, а в небето избухва друг – празнични фойерверки.

Сурвакари от село Богданов дол ще спазят и тази година традицията да гостуват на сурвакарите от село Лесковец. Това ще се случи в нощта на 13-ти януари. На следващият ден – 14-ти януари – богдановдолци още в 08:00ч. започват обиколката на всички къщи в селото пожелавайки здраве и берекет.

На 13.01.2023 г. сурвакарската дружина водена от Седефчо Тачков и Ерика Стоянова ще посети всеки дом и в село Драгичево за здраве и берекет. Тръгване в 9.00 часа от читалището посока училището и Горно Драгичево.
От 18.00 часа на площада пред читалището ще е сурвакарско раздрънкване около огъня. На 14.01. – 9.00 часа драгичевци продължават обхода на селото.
Отворете душите и портите си и посрещнете сурвакарите. Успешна нова година на всички– призова кметът на селото.

Това са само част от пернишките села, които ще празнуват Сурова, но във всяко село в пернишка област ще се чува звън на хлопатари.

Весела Сурова!

 

Коментари

коментара