Втори шедьовър влезе в Дирекцията на Перник

Втори шедьовър на изобразителното изкуство влезе в сградата на Дирекцията на Перник днес 8 януари 2023 година . Това е двуметровата картина „Балада за българина“ на автора Николай Николов – Зиков, видя ZaPernik.com.

Семейството на автора е видял как се реновира сградата на Дирекцията в Перник от скандала с Гери-Никол, която вкара кон за снимки на видеоклип и още същата вечер на семеен съвет са разгледали снимки от реновацията на Дирекцията. Семейството решава, че няма по-подходящо място за тази историческа картина, в която също е изобразен голям расов кон от Двореца в Перник. Те се свързали с областния управител на Перник Людмил Веселинов и днес картината пристигна в града ни.

В 12 часа от София с организиран специален транспорт, картината „Балада за българина“ тръгна от столицата и се запъти към Дирекцията в Перник.

След като бе свалена от камиона, бе вкарана от Николай Зиков и Людмил Веселинов в сградата на Дирекцията и качена по стълбите.

Картината е един от шедьоврите на българското изобразително изкуство. За нея са писани новини, които може да намерите в Интернет. Тя е с внушителните размери около 2 метра, както виждате от снимките – трудно влиза през вратата на Дирекцията на Перник.

Картината „Балада за българина“ е била дълго време забранена. Макар да печели симпатиите на публиката, автора Николай Зиков си навлича неприязънта на репресивните комунистически органи, които започват да го следят. Първият публичен скандал около негова картина се случва през 1977 г., когато художникът участва на обща художествена изложба в Добрич (тогава Толбухин) с картина, включваща портретно изображение на Салвадор Дали, автор за когото социалистическата цензура не позволява да се говори.

Следващият скандал е през 1979 г., когато неговата картина „Балада за българина“ не е допусната до участие в изложба с обвинението, че е фашистка.

Художникът-дисидент е привикан от службите и му е казано, че повече никакви негови картини няма да бъдат излагани.

През следващите години художника Николай Николов – Зиков рисува цял цикъл сюрреалистични картини с антитоталитарни послания, опитва се упорито да ги вкара в изложби, но всеки път получава отказ. Така днес…тази толкова емблематична картина идва в Перник, където ще радва и образова перничани.

 

Областният управител на Перник Людмил Веселинов благодари на автора на картината. Двамата разгледаха кабинетите и залите на обновяващата се се в момента дирекция на Перник, а картината ще бъде изложена също в ставаща все по-величествена сграда на Дирекцията.

Докато разглеждаха кабинетите и залите в Дирекцията, семейство гости на Перник помолиха да влязат вътре, защото прочели за другия шедьовър, който вече се помещава в Дирекцията в Перник – картината „Харамии“ на Христо Берберов, която е оценена за 1 милион лева.

Семейството каза, че не е от Перник но е дошло до града с надеждата да успее да види картината на живо. Беше им позволено да влязат за малко, за което благодариха.

Благодарим на автора на картината „Балада за българина“ Николай Николов – Зиков и неговото семейство за прекрасната картина.

Благодарим и на Лаврен Петров от галерия „Лоранъ“ за величествената картина „Харамии“, пред която сигурни сме, че всеки гражданин и гост на Перник ще разгледа и направи снимка.

В Перник започна да се случва нещо голямо! С нетърпение очакваме да видим поне част от реновираната сграда на Дирекцията за фестивала Сурва 23, когато кмета на града Станислав Владимиров ще покани гостите от цяла България и света да влязат в Дирекцията. /ZaPernik.com

Коментари

коментара