Отриха депото за новите автобуси на Перник. Кметът Ст. Владимиров с предложение за цените на билетите

Днес бе открито депото за 13-те нови автобуси, закупени но проект „Интегриран градски транспорт на град Перник“.

В хода на работата по проекта вече е въведена система за контрол на обществения градски транспорт, монтирани са информационни електронни табла на спирките, доставени 13 бр. автобуси на компресиран природен газ, отговарящи на европейската нормативна уредба за вредни емисии, изградена е газозарядна станция и е извършен ремонт на депото за подвижния състав.

Кметът на Перник Станислав Владимиров даде някои разяснения относно цените на картите и на билетите.

Владимиров каза, че екипът му ще предложи на общинския съвет еднократен билет и дневен билет на цени съответно 1,50 лв. и 2 лв.

„Ще предложим месечната карта за ученици и пенсионери да бъде на стойност 20 лева, а тази за работещи да струва 40 лева. Част от предложението ни ще бъде закупуването на годишна карта за работещи да възлиза на 360 лева“, обяви Владимиров. Той коментира, че целта на това дружество не е да реализира огромни печалби, а да предлага една качествена, но и социална услуга.

Станислав Владимиров каза още, че картите ще важат за всички линии, които се покриват от общинското дружество. Кметът на Перник добави, че е въпрос на организация и кратко време да започнат да се движат автобусите и по линиите №15, №17 и №20.

Гости на събитието бяха вицепремиерът Атанас Пеканов, кметът Станислав Владимиров и екипът му, областният управител Людмил Веселинов, народният представител Христина Георгиева, екипът за управление на проекта и други.

Събитието бе открито от зам.-кметът на община Перник и ръководител на проекта Стефан Кръстев. Той изтъкна ползите от реализирането му, сред които – повишаване на сигурността и надеждността на транспорта, по-ефективен и бърз градски транспорт с по-малко потребление на енергия, по добър комфорт на пътниците. Той добави, че в хода на работата е въведена система за контрол на обществения градски транспорт, монтирани са информационни електронни табла на спирките, доставени 13 бр. автобуси на компресиран природен газ, отговарящи на европейската нормативна уредба за вредни емисии, изградена е газозарядна станция и е извършен ремонт на депото за подвижния състав.

„Днешното събитие е първата крачка към един съвременен, комфортен и редовен градски транспорт в Перник. С новите автобуси ще покрием четири градски линии, за това ще помогнат и петте електрически автобуса, които ще пристигнат през тази година“, каза кметът на община Перник Станислав Владимиров.

„Благодаря на кмета Владимиров и неговия екип за реализирането на този проект. С него се показва по най-добрия начин резултатът от използването на европейските средства. Този проект е за гражданите и ще подобри живота им“, каза вицепремиерът Атанас Пеканов. Той коментира, че най-важното е именно това – отделните проекти да носят ползи за гражданите. „В случая – когато се качват в нови превозни средства, когато подобряваме градската среда, когато допринасяме за дългосрочни приоритети, какъвто е намаляването на употребата на лични автомобили и ползване на градския транспорт“, каза още вицепремиерът. Той добави още, че европейските средства са концентрирани основно в столицата и големите градове. „Затова се радвам винаги, когато някой друг град успее да реализира такъв голям проект. Това е и целта – да се подпомагат градовете, които имат нужда от по-дълго и устойчиво развитие“, заключи Атанас Пеканов.