4-МЕТРОВО ЧУДО! Картина за 1 милион лева пристигна в Перник

Картина за 1 милион лева пристигна в Старата дирекция на Перник, научи ZaPernik.com. Уникално произведение на изкуството с невиждани по големина размери, ще бъде акцента на обновяването на сградата на бившата Минна дирекция в града. 

Картината е на един от най-ранните български живописци Христо Берберов, учил в Торино. Авторът е награждаван от Цар Борис Трети, за който специално е направен централния вход на Дирекцията. Именно по него той е влизал вътре в сградата.

Картината се казва „Харамии„. Тя е експонирана в царствения интериор на Минната дирекция в Перник, върху розовия италиански мрамор в централното стълбище.

Картината “Харамии” , рисувана е с маслени бои през 1906 г. е с впечатляващия размер 2 на 4 метра. Предоставена е безвъзмездно за експонат в колекцията на Минната дирекция от собственика на галерия “Лоранъ” Лаврен Петров, който е внук на големия български живописец Цанко Лавренов.

Картината е подготвяна за експозиция в Народното събрание на България, но благодарение на областния управител на Перник Людмил Веселинов е докарана безвъзмездно в Перник. Ще стои в сградата на Старата дирекция неопределен срок.

Картината е феноменална. Според специалисти се оценява за над 1 милион лева. Докарана е със специален транспорт от София. За да бъде изнесена от дома на автора са разбивани и възстановявани стените на къщата, научи сайта ни.

Очакваме, че хиляди хора ще влязат в Дирекцията само за да я видят. С този шедьовър сградата на Дирекцията придобива нова стойност.

ZaPernik.com качва първи кадри на величествената картина:

Коментари

коментара