Наградиха най-добрите малки математици на ОУ „Иван Рилски“. Самуил Първанов от 4-ти клас с най-креативно решена задача

Церемония събра призьорите от математическото състезание „Михаил Сотиров“

ОУ „Свети Иван Рилски“ събра най-добре представилите се в надпреварата за математически таланти в деветото издание на математическото състезание „Михаил Сотиров“.

Математическото състезание, чийто патрон е Сотиров, се организира от ОУ „Св. Иван Рилски“ от 2013 година. В него могат да участват ученици в девет категории – от втори до десети клас от училищата на територията на област Перник. В тазгодишното издание се включиха общо 486 ученика.

62 от тях спечелиха награди.

Съгласно регламента, на церемонията по награждаването бяха отличени с грамота заелите 4 и 5 място във всяка от деветте категории.
Класираните на трето, второ и първо място получиха стойностни издания с математическа насоченост и грамота за спечеленото място.

Наградите бяха връчени от зам. кметът на община Перник – Стефан Кръстев, областния управител – Людмил Веселинов, г-жа Евгения Колева началник на отдел в РУО Перник.

Патронът на математическата инициатива – Михаил Сотиров

е един от забележителните математици в съвременната история на България, роден, живял и творил в Перник. Работил е като преподавател и едва 28-годишен става директор на гимназията в Трън. Професионалният му път го води в Регионалния инспекторат по образованието. Бил е и част от ръководството на Съюза на математиците в България. Творческият му талант е изразен в авторството на редица сборници, ръководства, справочници и помагала, които впечатляват със своя принос към математическата наука и чиито корици бяха изложени във фоайето на училището.

Традиционно семейството на Михаил Сотиров връчва специална награда на ученика, впечатлил с творческо решение на задачите. Тази година това отличие бе завоювано от Самуил Георгиев Първанов, ученик от IV клас на нашето училище. Четвъртокласникът е единственият от всички възрастови групи, получил максимален брой точки тази година. Също така е решил по най-интересен и креативен начин последната задача.


Празникът на математиката завърши с обща снимка на наградените, гостите на събитието и неговите организатори – учителите по математика на ОУ „Св. Иван Рилски“.

 

Коментари

коментара