Ученици на ПМГ в Перник с КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ в подкрепа на двама свои съученици – Еми и Петър

С благотворителен концерт Природоматиматическата гимназия „Христо Смирненски” в Перник ще събира средства в подкрепа на двама свои възпитаници. Концертът ще се проведе на 21 декември в салона на Обединения детски комплекс.

Благотворителната кауза е под наслов „Коледна магия” и води началото си от 2014 година. През последните две години заради пандемията от СOVID-19, не се организираха концерти. Сега те се възобновяват с решение на Ученическия съвет.

Събраните средства ще бъдат поделени между Емилияна Станкова от XI клас и Петър Димитров от X клас. Двамата са със заболявания, които изискват непрестанна терапия, а Петър се нуждае и от нова количка, която струва между 3000 – 4000 евро. Билетите за концерта са с цена 7 лв. Ще има и благотворителен базар.

В различни търговски обекти в Перник са поставени кутии за дарения. Обявени са и банковите сметки, на които желаещите да помогнат ще могат да превеждат средства./БНР

Емилияна Станкова

е ученичка в 11б клас на Природоматематическата гимназия „Христо Смирненски“ град Перник. Тя е родена през 2002 година и с раждането е установено заболяването „Спина бифида аперта“ и следва операция на гръбначния стълб.
На тримесечна възраст е установено, че е с външна хидроцефалия и
ѝ е поставен вентрикулоперитонеален шънт. На шестмесечна възраст е
поставена диагноза за хроничен пилонефрит, на базата на неврогенен
пикочен мехур.
Еми всекидневно се изправя пред предизвикателства със здравето си.
Много чести бъбречни кризи, отваряне на раната на гръбначния стълб, възпаления, които налагат честото посещение при лекари специалисти,
закупуването на лекарства и консумативи.
Семейството се нуждае от ежемесечни средства в размер на 1000
лева, за да обезпечи посещенията при докторите, необходимите терапии и
консумативи.
Еми е наша съученичка и ние искаме да помогнем на семейството ѝ, осигурявайки необходимата сума за нейното лечение.
Вярваме, че Коледа е всеки ден, когато хората са обединени от една кауза и не са добри само по празници.
Включете се в нашата инициатива и заедно нека го докажем!

Петър Димитров

е ученик от X б клас в Природоматематическата гимназия ‘‘Христо Смирненски‘‘ град Перник. Той е на 17 години и е роден е с множество увреждания.
Основната му диагноза е ‘‘Спина бифида‘‘, което е дефект на невралната тръба на гръбначния стълб, а с други думи прекъсване на гръбначния стълб. Това е вътреутробна малформация, която се получава още с оформянето на зародиша в първите дни и седмици.
Останалите увреждания са свързани с основното заболяване – хидроцефалия /вода в мозъка/, долна параплегия /парализа от кръста надолу/, сколиоза /изкривяване на гръбначния стълб/. Единият бъбрек на Петър не функционира.
Той е на постоянна терапия още от бебешка възраст – физиотерапия, гимнастика, плуване, иглотерапия, масажи.
Последните 10 години във Фабриката за рехабилитационна техника ‘‘Полиг‘‘, Германия, град Траунщайн, за него се изработват ортези, с които той успява да се изправя на крака с помощта на специална проходилка.
Всяка година той пътува за контролен преглед в Германия за поправка или изработване на нови ортези, но Пепи е постоянно в инвалидна количка.
В момента тя е за смяна, поради амортизиране.
Той има нужда от нова, специална количка, но сумата за нея е между 3- 4 хиляди евро, а ежемесечната сума за лечението му е в размер на 2000 лева.
Пепи е наш съученик и ние искаме да помогнем на семейството му, осигурявайки необходимата сума за инвалидната количка и шестмесечното му лечение.
Вярваме, че Коледа е всеки ден, когато хората са обединени от една кауза и не са добри само по празници.
Включете се в нашата инициатива и заедно нека го докажем!

Коментари

коментара