Перничани изкупиха всичко! Жената-талант от дома в град Баня – Фанка Борисова откри изложба в Перник

Жената-талант от Дома за умствено изостанали в град Баня – Фанка Борисова избра град Перник, за да открие третата си самостоятелна изложба. На нея специално от София дойде вицепрезидентът Илияна Йотова. Всичките й картини бяха изкупени от перничани.

Изложбата под наслов Тя: с душата на дете и все по-цветно и усмихнато сърце“ бе открита от вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на община Перник Станислав Владимиров и областният управител Людмил Веселинов.

Красивите картини на Фанка бяха подредени в галерия „При кмета“ по случай Международния ден на хората с увреждания.

Фанка Борисова гостува в Перник е по покана на Дневния център за пълнолетни лица с увреждания.


„Фанка Борисова е на 42. Живее в дома за умствено изостанали в град Баня. От раждането си живее по домове, никога не е имала свое семейство. Рисува, за да избяга от неприятните мисли, но не с четки и бои като всички художници, а с каквото намери“, каза водещият на събитието Валентина Методиева.

„Тази вечер сме свидетели на това, че в един човек са събрани толкова много талант и голямо човешко сърце. Те принадлежат на Фанка“, каза вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя добави, че нейното творчество, цялата феерия от цветове и образи ни кара да излезем от проблемите, които ни заливат от всякъде.

„Нека докато разглеждаме прекрасните произведения на талантливата Фанка Борисова да излезем проблемите на ежедневието си, да забравим езика на омразата, който ни разделя и да проумеем философията и мъдростта й“, призова вицепрезидентът.

Талантливата Фанка Борисова сподели, че почти всеки ден рисува.

„Водят ме спокойствието и радостта. Това е моят живот. Аз рисуването много си го обичам“, каза още тя. „Мечтаех да се реализирам с рисуването и с това да преуспея, за да мога да помагам на домовете, в които съм била. Аз там пораснах и видях всичко. Донякъде знам какво е да нямаш. Направо си знам какво е да нямаш, видях какво е липсата”, сподели Фанка. Тя подари своя картина на вицепрезидентът, а многобройните гости на изложбата купиха всички произведения на Фанка. Те обаче ще могат да бъдат видени от перничани в галерията до 23.12.2022 г.

Коя е Фанка Барисова?

Фанка Борисова е на 42. Живее в Дома за умствено изостанали в град Баня. От раждането си е по домове, никога не е имала свое семейство. Рисува, за да избяга от неприятните мисли… Но не рисува с четки и бои като всички художници. Рисува с каквото намери – клечка за уши, шкурка и саморъчно направен молив от хартия.

Няколко години след идването ѝ в Баня случайността я срещнала с известния скулптор Димитър Рашков от Карлово. Готовият да помага на млади таланти художник веднага оценил дарбата на момичето и я поканил да ѝ дава уроци.
Той ме научи на някои тънкости, които не знаех, защото никой не ме бе учил, разказва Фанка. Показа ми как да постигам някои ефекти с молива, как да смесвам боите, когато рисувам картини. Ходих на уроци при него по два пъти в седмицата в продължение на няколко месеца, споделя тя. Димитър Рашков ме покани да покажа няколко мои картини в негова изложба. Когато изложбата приключи, той ми каза, че картините ми са продадени, и ми обясни как да получа парите от продажбите. Това ми даде крила, спомня си Фанка.

„Всяка картина се получава бавно. С бързата работа нищо не се получава”, казва жената.
„Почти всеки ден рисувам. Води ме спокойствие, радост… Това е моят живот. Аз рисуването много си го обичам. И ще си го обичам, докато съм жива”, споделя Фанка в ефира на Нова тв.
Рисува откакто се помни. Мечтае за своя изложба от дете.

Какво ще направи с парите, получени от закупените картини? „Бих отделила едно 200-300 лева за дома, за да ги почерпя. За мене си бих си купила таблет, защото таблетът вече ми играе. И моливи и химикали”, казва тя.
А посланието й е, че изкуството съществува навсякъде.

„Можеш да си в една дупка, но има ли една светлина, ти като рисуваш и като си сам, какво ти пречи? Нищо!”, казва още худжничката.

Коментари

коментара