11 младежки идеи за развитието на Перник: Зелена среда, фестивал на фолклора и кампания срещу расизма

11 идеи дадоха младежи за това как Перник да стане още по-добро място за живеене. Сред предложенията са повече младежки пространства, повече зелена среда, организиране на фестивал на фолклора, кампании за равни права срещу расизма, помощ за незрящите в града и др. 

Идеите бяха представени в рамките на Младежка академия „Перник на младите“, инициирана от Консултативния съвет за младежка политика към кмета на Община Перник се проведе в партньорство с Национален младежки форум и Международен младежки център – Перник.

В нея се включиха 27 активни младежи от Перник, Радомир и Брезник. В рамките на два дни, те имаха възможност да представят своите визии за развитието на градовете си. Младежите намериха общи интереси и дадоха поле за развитие на идеите си.

Гост на събитието бе секретарят на Община Перник Мартин Жлябинков. Той поздрави младежките организации за тяхната активност и добави, че благодарение на тяхната работа и идеите им Перник вече е даван за пример в сферата на младежката политика.

„Младите хора на Перник казаха, от какво имат нужда и така общината ще може да оползотвори не само свободното им време, но и да подпомогне развитието им чрез подготвената от нас Стратегия за развитие на младежта“, каза още Жлябинков.

ZaPernik.com разбра какво предлагат младите хора за развитието на Перник и представя идеите им на читателите си:

1. Идея да се осъществи фестивал на зелена тематика с цел информиране на обществото с информационни постове в социалните мрежи, базари, работилнички, разговори с организации и т.н.

2. Идея за фестивал на фолклора – целта му е да събира народната мъдрост, култура, изкуство, фолклор на старите поколения, така че да осъществи по-лесното им предаване на младите. Той смята, че е ценно да се запазят.

3. Идея за информационни кампании сред обществото/младите по отношение на незрящите (как да се държим с тях, от какво имат нужда и т.н.). Това би довело до по-пригодена среда за придвижването на незрящите в Перник. (Момичето, което даде идеята, има лична мотивация за осъществяването на тази дейност)

4. „МВР академия“ – Мелани има приятели, които също биха били щастливи да има къде да се обучават от професионалисти по теми, свързани с полицейската дейност.

5. Доброволчески инициативи „Помощ за бедните“ – подсигуряване на подкрепа на бездомни и нуждаещи се.

6. Създаване на възможности и пространства за свободно и безплатно практикуване на спортни дейности.

7. Перник да е по цветен – с повече паркове, зелени площи и цветя.

8. По-добри условия за кариерно развитие.

9. Всички имаме равни права и расизма не съществува.

10. Градът ни да бъде по-екологично насочен – да се провеждат информационни кампании от млади хора и да има повече места за разделно събиране на отпадъците.

11. Изграждане на повече младежки пространства.

Коментари

коментара