Първият граждански духов оркестър в страната празнува 120 години с млад лауреат от Китай и марш „Струма си тече“ на диригента Трифон Трифонов

Духовият оркестър в Перник ще отбележи 120-годишнината си с тържествен концерт на 18 ноември, каза за БТА диригентът на състава Трифон Трифонов.

Сред солистите ще бъде и китаецът Уан Дзя Син, който е саксофонист и студент у нас. През тази година той завоюва голямата награда – „Гран при“ в XVI-ия Международния конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти в миньорския град. Музикантът ще представи тема с вариации по китайско произведение.

В концертната програма ще се включат солисти от столицата.

Ще прозвучат изпълнения на вокално-фолклорно трио „Евридика“ и Юлиана Трифонова – дългогодишен солист на Духовия оркестър. Мажоретният състав към Центъра за подкрепа на личностното развитие – Обединен детски комплекс ще представи марша „Струма си тече“. Оркестрацията и аранжиментът му са дело на Трифон Трифонов, текстът – на композитора Орлин Бебенов.

Присъстващите на честването ще се насладят и на два класически дуета на артисти-солисти от Националния музикален театър „Стефан Македонски“. „Време за любов“ на Димитър Вълчев и „Царицата на чардаша“ ще прозвучат в изпълнение на Александър Мутафчийски и Екатерина Тупарова.

Формирането на Духовия оркестър е поставено през 1901 г. като състав от салонен тип. Състоял се е от десет души, които са свирели на китари, мандолини, пиколо и флейта. По това време е имало духови оркестри в Радомир и Брезник, но те са били към армията. Година по-късно, през 1902 година, музикантите са назначени на щат към „Мини – Перник“ и така пернишките музиканти формират първия граждански духов оркестър в страната.

Коментари

коментара