Илияна Йотова за изгубения Сашко: Мисля, че не е направено това, което трябваше да се направи

Вицепрезидентът Илияна Йотова също изрази становище по случая с изчезналото дете и отговорността на държавата: 

В България няма пълен регистър на децата с аутизъм – колко е техният брой, какво е тяхното териториално разположение, на каква възраст са, какви са досега добрите практики. Нямаме на национално ниво този анализ. Това каза днес в Плевен вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на Форум за социалните услуги в страната и третата Международна конференция за аутизма, предава БТА.

Хората с аутизъм и техните близки живеят в една много сложна ситуация и това изисква разработването на конкретни и координирани действия„, каза Йотова. Според нея трябва да се разработи няколкогодишен план за развитието на национална програма с подкрепа на държавата в помощ на всички, които се нуждаят. Тя подчерта, че е нужно на първо място да се диагностицира точно какви са проблемите на децата с аутизъм, с какво се сблъскват техните близки, как да става тяхната социализация, образование, обучение, как да живеят в обществото ни и как родителите им да бъдат подпомогнати. На второ място трябва да се прецени какви да бъдат действията на различните институции и на гражданските структури, за да бъдат координирани помежду си.

По повод на случая с изчезналото дете от Перник пред журналисти Йотова каза, че той е достатъчно показателен, за да бъде направен един добър анализ и „да се види къде са пробойните, къде са недостатъците„.

Слушах различни гледни точки по случая с малкия Сашко. Не сме убедени, че още от самото начало, предвид заболяването на детето, са взети необходимите мерки. Тези деца са различни и в случая е важна експертната помощ„, смята Илияна Йотова. Според нея подходът в началото на издирването е бил като при всеки един изчезнал човек.

Не зная дали са потърсили помощта на Сдружението „Аутизъм днес“, дали са потърсили експерти, но чувайки мнението на доброволците, мисля, че не е направено това, а трябваше да се направи„, отбеляза вицепрезиддентът.

Коментари

коментара