Знаете ли, че Черна гора е планина в България?

Знаете ли какво е Черна гора?

* държава на Балканския полуостров
* село в община Братя Даскалови, област Стара Загора
* село в община Перник
* планина в Гърция, разположена близо до границата с България. Най-високият й връх е Мавро Вуно, 1653 м.

Освен всичко изброено, в България има планина, наречена Черна гора.

Планината Черна гора (Църна гора, както я наричат местните) е планина в Западна България, част от Руйско-Верилската планинска верига. Намира се на около 60 км от София. Планината е разположена между планината Любаш и реките Струма, Конска и Светля. Най-висок връх е Тумба, 1129 м. Не бива да го бъркаме с връх Тумба от планината Беласица, висок 1880 м. Затова Първенецът на Черна гора е известен още като “малкия” Тумба.
В северните подножия на върха е разположен Гигинският манастир.

Гигинският манастир

Църногорският манастир “Св.св.Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян Асийски” се намира на около 5 км от село Гигинци, община Брезник, област Перник. Известен е с лековитата минерална вода, която помага при проблеми със зрението. Построено е аязмо с отделен параклис. Има и чешми. Най-ценна е старата църква на манастира, построено през 1814 г. В Гигинския манастир се пази част от мощите на единия от покровителите му – Свети Козма.

Оскъдни са сведенията за възникването на Гигинския манастир. Предполага се, че опещ през 11-13 в. тук е имало манастирска постройка, съградена върху останки от античността. През Втората българска държава манастирът е притежавал богато стопанство и многобройни просторни и доходоносни имоти.
За разлика от повечето православни манастира, които през Османското робство са разрушени, Гигинският манастир не е пострадал. Точно в този период манастирът е център на обществения живот на българите от съседните околии Софийска, Радомирска и Брезнишка.
Манастирът е реставриран през 2007 г. Изградено е източното манастирско крило с новата църква, кула-камбанария, водосветна фиала, беседка, чешми. Оформено е красиво дворно пространство.
Впечатляващи са трите бронзови камбани, всяка от които тежи един тон. Изработени са по поръчка в Гърция, подобно на Атонските камбани. Заедно с шестте по-малки камбани произвеждат уникален звън.

Към връх Тумба

От върха се открива приказна гледка към Брезнишката и Радомирската котловини.

От Гигинския манастир

Най-популярният маршрут до първенеца на Черна гора е от Гигинския манастир. Целият път продължава около час и половина. Маршрутът е лесен и приятен. Почти през цялото време се върви по черен път, точно пред върха има стръмна пътека. В този район пътищата се използват за офроуд туризъм. Затова не се учудвайте, ако край вас минават джипове.
По пътя към Тумба ще достигнете връх Китка, 1118 м. Половин километър след това е връх Тумба. Трудно е да се изгубите, защото върхът се вижда през целия път.

От село Планиница

Село Планиница се намира югоизточно от върха. Малко преди да влезете в селото вляво има черен път, по който се тръгва. Първоначално се движите на юг и югозапад, но след 400 метря сменяте рязко посоката и вървите на северозапад. На запад ще минете край връх Орловица, до който може да се изкачите, ако се отделите от пътя. Излизате на важен кръстопът. Пресичате пътя, който идва вдясно от село Планиница. По него също може да стигнете до върха. Разликата е ,че трябва да отидете в самото село и оттам да поемете право към Тумба.
Пресечете пътя, който идва от селото и продължете в северозападна посока. Наклонът се увеличава и започвате да катерите южните склонове на връх Гарван. След като подминете Гарван, започвате плавно слизане в северна посока. След 10-тина минути стигате до ново разклонение на пътя вдясно, като на това място двата пътя се сливат и вървите на северозапад.
След около 500 м стигате до нова отбивка, която пропускате. Право срещу вас е вторият по височина връх в Черна гора – Китка. В района на връхната му точка завийте вляво и се движете на югозапад.
На това място се засичате с път, който идва от Гигинския манастир. След около четвърт час стигате до връх Тумба.

Изчточник: Actualno.com

Коментари

коментара