Дигитализираха близо 30 0000 документа в Община Перник

Приключи първият етап от проекта за дигитализация на архивните документи на Община Перник. В рамките на няколко месеца напълно бяха дигитализирани 27 068 разрешения за строеж издадени в периода от 1956 г. до 2021 г., включително.

Работата бе извършена от „Айрън Маунтин България“, която е глобален лидер в областта на съхранението, управлението, дигитализирането и каталогизирането на архиви и информационни масиви. Компанията предлага дигитализиране на съществуващ архив, както и регулярно сканиране на постъпващи документи, както и редица софтуерни решения за управление и оптимизиране на документооборота.

Дигитализирането на документите ще доведе и до по-бързо обслужване на гражданите. До момента процесът включваше подаване на заявление, след което се пристъпваше към търсене на съответното разрешение на строеж в архивите, което нерядко отнема дни“, каза секретарят на Община Перник Мартин Жлябинков.

Той добави, че след приключването на дейностите, копие от документа вече може да бъде издадено на момента, след подаване на заявлението в деловодството на Община Перник. Мартин Жлябинков коментира, че се очаква проектът да продължи с дигитализиране на имотните досиета, както и информационните масиви на отдел „Гражданска регистрация“.

Коментари

коментара