200 деца в районното на Радомир. Показаха дрегер от 80-те години и сабя на повече от век

Музеен кът с историята на полицията бе открит днес в Радомир

Около 200 деца посетиха районното управление по време на организирания Ден на отворените врати

Музеен кът с историята на полицията бе открит днес в Радомир. Събитието е по повод Професионалния празник на българската полиция – 8 ноември Арахангеловден.

На него присъстваха директорът на ОДМВР – Перник старши комисар Павел Млеканов, заместникът му комисар Йордан Николов, началник отдел „Охранителна полиция“ комисар Йордан Дундаков, кметовете на общините Радомир, Земен и Ковачевци Пламен Алексиев, Димитър Сотиров и Васил Станимиров, настоящи и бивши служители на полицията в Радомир, граждани и ученици.

Празникът започна с водосвет за здраве. Бе осветена икона на Св. Архангел Михаил, която ще бъде закачена на входа на радомирската полиция.

Началникът на РУ – Радомир главен инспектор Павел Джалев поздрави присъстващите с предстоящият празник и благодари на художничката, изработила иконата. А за експозицията сподели – „Специфичното е това, че в нея фигурират конкретни служители на районното управление. Всеки от тях носи своята история“.

Наредени са табла с историята на районното управление, предмети, използвани от служителите, медали и ордени, дрегер от 80-те години, радиостанции, кобури от пистолети и други средства, ползвани от полицията.

Специално място е отредено за телекс машината за получаване на телеграми в оперативно-издирвателната дейност, използвана в управлението в Радомир след 1970 г.

Първото околийско полицейско управление в Радомир е било създадено през 1878 г., една година преди обособяването на Министерство на вътрешните работи. Затова свидетелстват документи и сабя с надпис от 1878 г., подарена от тогавашния околийски управител в Радомир на възрожденеца Архимандрит Зиновий Поппетров.

Изложбата проследява историята на поколения служители – пазители на обществения ред и сигурността на фона на обществено-политическите и икономически процеси, военни конфликти и събития в региона и страната.

Днес в радомирската полиция се проведе ден на отворените врати. От сутринта до късно следобед около 200 деца посетиха сградата и се запознаха с работата на органите на реда. Всички заявяваха, че като пораснат искат да станат полицаи.

На тържеството бе връчен плакет и поздравителен адрес на Нели Драгомирова – системен оператор в РУ – Радомир поради приключване на професионалната й кариера в МВР и за дългогодишната, безупречна, прецизна и отговорна работа в системата на вътрешното министерство. Г-жа Драгомирова е с 42-години стаж в системата.

Желая Ви здраве, дълголетие и много поводи за радости. Вратите на районното управление и областната дирекция са отворени по всяко време за Вас“, заключи старши комисар Млеканов при връчването на отличието.

Коментари

коментара