Кметът на Перник в Деня на града: Перничани са несломими

„На днешния слънчев ден Перник празнува. В последните години преминахме през много изпитания и кризи, но нашата сплотеност и единство показаха на всички, че можем да преминем през тях. Нашият пернишки дух, духът на Кракра ни водеше. Свети Иван Рилски ни закриляше. Ние показахме на всички, че перничани са несломими“. 

Това каза кметът на община Перник Станислав Владимиров в приветственото си слово по повод деня на град Перник. Той заяви, че пред нашия град предстоят хубави години. Владимиров добави, че с общи усилия, с труд и сплотеност ще направим така че Перник да продължи да се развива. „Ние ще продължим да следваме следата, която оставиха нашите предци. Нека тя да бъде пример и за идните поколения, за да може градът ни да придобие онзи вид, за който всички мечтаем. Вярвам, че ще го постигнем заедно“, каза още Станислав Владимиров.

Областният управител Людмил Веселинов каза, че в хилядолетната си и славна история Перник не веднъж е доказвал своя горд дух, сила и характер. „Градът ни продължава да бъде твърдина на традиции, съхранявани за идните поколения от достойните му жители. И днес перничани, като потомци на великия Кракра, пазят завета на дедите си с гордо вдигнати глави, преминавайки през изпитанията на времето“, добави областният управител.

„Днес е празник! Един миг от многовековната история на Перник. История на славно минало, свързано с великия Кракра, трудолюбиви миньори и металурзи, превърнали малкото село в индустриален град. История на големи постижения, с които Перник много пъти е бил първи в България, но и на мечти и перспективи за бъдещето. Във всичко това ни води нашият небесен покровител Св. Иван Рилски, който честваме днес“, каза в словото си председателят на общинския съвет Димитър Колев. Той пожела на перничани здраве, благоденствие и просперитет. „Продължавайте да носите енергията и огъня, завещани ни от нашите предци. Нека Св. Иван Рилски да ни закриля и води към добри дела“, каза още Димитър Колев.

И тази година по повод Деня на град Перник бяха връчени наградите за принос през 2022 г. Кметът Станислав Владимиров връчи отличия за принос в 8 категории.

Плакет „За принос в областта на здравеопазването“ получиха Проф. д-р Павел Станимиров – ръководител на Катедра „Дентална орална и лицево-челюстна хирургия“ в Медицински университет – София, Изпълнителният директор на МБАЛ „Рахила Ангелова“ д-р Анатоли Митов, Милена Драгомирова – старша медицинска сестра в Операционен блок на МБАЛ „Рахила Ангелова“ и старшата медицинска сестра в Първо фтизиатрично отделение на СБАЛББ – Перник Величка Тонева.


„За принос в областта на социалната дейност“ плакет бе връчен на Емилия Спасова – социален работник в Дирекция „Социално подпомагане“ – Перник.

Специален плакет „За най-голям инвеститор и дарител“ получи „Видеолукс холдинг“ АД. Компанията, която е собственик на „Praktiker“ и „Технополис“ инвестира 200 000 лв. в ремонта на филиала на ДГ „Пролет“ в кв. „Могиличе“ и е в процес на изграждане на мащабен търговски парк.

Дългогодишните директори на ДГ № 4 „Чуден свят“, ХI ОУ „Елин Пелин“, ДГ № 6 „Българче“ Галина Тонева, Емилия Плякова и Соня Запрова и Людмила Томова – учител в ЦПЛР Обединен детски комплекс – Перник получиха плакетите за „За принос в областта на образованието“.


„За принос в областта на културата“. Плакет бе връчен на Духовия оркестър – Перник, по повод 120-годишнината от основаването му като първи граждански духов оркестър в България.

По повод 120 години организирано туристическо движение в Перник плакет „За принос в областта на спорта и туризма“ получи Туристическо дружество „Кракра Пернишки“.

Националната информационна агенция Actualno.com получи тазгодишния плакет „За принос в журналистиката“

Три плакета „За принос в сферата на сигурността“ получиха Старши инспектор Петър Антов-началник група в 01 РУ-ОДМВР Перник, инспектор Петър Петров – разузнавач в група „Криминална полиция“ при 02 РУ-ОДМВР Перник и Антон Иванов – експерт при ДАНС – Перник.

Коментари

коментара