Перничани се поклониха на закрилника на града Св. Иван Рилски, празненствата продължават!

Тържествена света литургия се отслужва в храм “Свети Иван Рилски“ по повод празника на светеца и деня на град Перник. Тя е възглавена от предстоятеля на храма протойерей Людмил Йорданов.

В празничния ден Храм „Св. Иван Рилски“ навършва 102 години.

„Минната църква“ е осветена на 19 октомври 1920 г., в деня, в който Православната църква чества паметта на светеца. В храма бяха десетки перничани, сред които и кметът на община Перник Станислав Владимирив и областният управител Людмил Веселинов.

Строежът на храм „Св. Иван Рилски“ започва още през 1910 година. Новият храм на Перник е построен по поръчка и за духовните потребности на работещите в Мини Перник. Войните от 1912 до 1918 г. са причина завършването да се забави. Едва през 1920 г. в деня на Св. Иван Рилски, на 1 ноември по тогавашния календар, храмът е осветен от Левкийския епископ Варлаам.

На 17 октомври 2009 г. храмът прие като дар от Рилския манастир частица от мощите на св. Иван Рилски. Светинята беше донесена в Перник от игумена на манастира Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий.

ВИЖТЕ ПРОГРАМАТА ЗА ДЕНЯ ТУК

Коментари

коментара