Турските работници благодарят на кмета: Аллах здраве да ти дава!

Ново заседание на държавните органи се е провело на 13 октомври 2022 година, при областния управител на Перник Людмил Веселинов по казуса с така наречения Турски блок в строителство до Кауфланд Перник. В същото време турските служители са отишли днес при кмета на Перник и областния управител за да им благодарят и да им пожелаят „Аллах здраве да им дава“.

Подробностите от заседанието в ZaPernik.com:

Установено е от Инспекцията по труда, че инвеститора има договор с подизпълнител. Те от своя страна имат договор с кърджалийска фирма, която докарва турски работници.

По време на акцията, в която двама турски работника искаха да се самоубият скачайки от перваза на строежа, са разпитани общо 28 строители на обекта. Те са със снети обяснения.

Работниците

Командировани са 15 турски граждани, а още 12 турски граждани са със статут сезонни работници по документи, които не би трябвало да имат нищо общо със строителна дейност. Те са хванати в нарушение. Един от строителите има турски документи – той не е нито сезонен работник, нито командирован по строителството гражданин.

За всеки от така наречените сезонни турски работници, който е в нарушение и няма регистриран трудов договор, санкцията, която се очаква да се наложи на фирмата е минимум по 1500 лева на човек.

Установено е нарушения по командированите. Там има големи липси в документацията им.

Икономическа полиция прави проверка на всички строителни фирми в строителния процес на Турския блок. Тепърва ще се установява дали има и други престъпления, като укриване на данъци и осигуровки.

Новият областен управител на Перник Людмил Веселинов каза, че хората в Перник ще усетят, че има държава на място.

Топла среща

Днес турските работници са се срещнали с кмета на Перник Станислав Владимиров и областния управител Людмил Веселинов, за да им благодарят за оказаното съдействие. Те са пожелали Аллах здраве да им дава. Казали са, че очакват следващия транш от парите си в петък и си тръгват за Анадола.

Припомняме Ви

Двама турски работника се покачиха на сградата на новопостроения от тях блок в центъра на Перник и заплашиха, че ще се самоубият, ако дължимото им възнаграждение за извършена дейност не им бъде дадено.

Цялата държава настръхна. Национални телевизии излъчваха от Перник. От турското посолство дойдоха на място.

След 2 часови разговори, кметът на Перник разубеди работниците да слязат от блока. Те поискаха посредника, който ги е прецакал с парите да им се извини публично и взеха част от дължимата сума. Другата се очаква да бъде преведена в петък.

Коментари

коментара