Областният управител на Перник Людмил Веселинов: Сградата на Минна дирекция в Перник не е стока!

Скандалът с публичната продан от НАП на сградата на Минна дирекция в Перник (частна собственост на мината) се разгаря. До този момент се случи:

НАП обяви публичен търг, в който продава сградата, заради задължения на частника-собственик

Кметът на Перник Станислав Владимиров поиска сградата да бъде върната на перничани.

Перничани събират подписка с искане да се върнат сградата.

ZaPernik.com разговаря с областния управител на Перник Людмил Веселинов, който освен, че представлява държавата в Перник е художник. Какво е неговото мнение за сградата, инициативата да бъде отново на перничани и всичко най-горещо по темата, четете в интервюто ни.

Господин, Веселинов. Перничани са силно смутени и загрижени за съдбата на емблемата на града ни – Минната дирекция.

Да, аз също бях изнендан, че изведнъж тази знакова сграда беше обявена за продан от публичен изпълнител, просто като стока. Очаквах, че при такъв развой на събитията, натрупани дългове към държавата на едно частно дружество, ще се стигне до отправяне на конкетно предложение към институциите, като се отчете историческата, архитектурната и символната стойност на сградата на Минната дирекция в гр. Перник.Тя не е просто стока за продан, тя е един от архитектурните шедьоври в област Перник.
Напълно подкрепям светкавичната реакция на кмета на Община Перник, г-н Станислав Владимиров, който се обяви за незабавното спасяване на тази сграда и придобиването и от Община Перник. С този ход перничани ще си върнат архитектурния символ.

 Вие сте човек на изкуството, предполагам може да кажете няколко думи за сградата, сигурно има перничани, които никога не са влизали в нея и не знаят за какво става въпрос?

Сградата е меко казано уникална. Тя е построена през 1930 г. и е по проект на архитектите Коста Николов и Илия Попов, увенчана е с емблематичната часовникова кула и следва логиката на неокласицизма. А в интериора се разгръща цялостната прелест на този шедьовър. Стълбищата и арките напомнят на късната готика, мраморни колони с богато украсени капители посрещат посетителите. Цялостната интериорна декорация, подовете, части от стените са с ръчна украса от многобройни керамични плочки със специални глазури, внесени заедно с мрамора от Италия и Чехия. По сведение на служителите на Минната дирекция, през годините се е съхранявал в мазетата запазен резерв от тези безценни материали, който да послужи за реставрация и подмяна. Сега е нужно спешно да се проверят тези факти, за да се съхрани максималната автентичност на сградата.

Вътре има и минен музей…

Колекцията на минния музей, който е обособен вътре, също има своята историческа и художествена стойност. Предлагам на Община Перник, след придобиване на сградата, тя да поеме още музейни колекции и дори фонда на Художествената галерия в Перник, който да стане една местна представителна експозиция от шедьоври на българското изкуство.

Трябва да напомним на перничани, че по стените на сградата на Минната дирекция, още след построяването й, са били изложени емблематични рисунки на един от най-големите български импресионисти Никола Танев, и то със сюжети от Мини Перник, както и маслени платна от най-ранния пернишки художник Владимир Егер. Този факт отново се нуждае от спешна проверка, която да установи запазени ли са тези творби.

Дадохте съвместна пресконференция с кмета на Перник и подкрепихте инициативата му да се опита да върне сградата на перничани. Ще съдействате ли?

Ако успее в своето благородно начинание, кмета на Перник г-н Владимиров, тази знакова сграда може да се превърне в притегателно място за посетители, чужди туристи, както и да бъде натоварена и с представителни обществени функции. По този начин тя може да се използва за нуждите на Община Перник, за заседания, научни конференции, приемни и тържествени чествания. Всичко това ще обживее по нов начин тази емблема на града ни. Подкрепям напълно идеята сградата да стане държавна или общинска собственост и отредена за обществено ползване.

Тук е мястото да поясня, че Минната дирекция е част от групов паметник на културата с местно значение. Спешно трябва да бъде променен статута й и тя да стане с национално значение. В групвия паметник са включени още музея и сградите над музея, в който се е помещавала минната болница. Разбира се, че трябва държавата да положи усилия чрез Националния институт за недвижимо културно наследство да обособи и други емблематични сгради, като паметници от местно значение, като например прекрасните стари бани на гр. Перник, Минната амбулатория от 1926 г., Химическата лаборатория на мините, строена през 1936 г., а сега пустееща. Част от бекярските сгради в кв. Твърди ливади вече са с такъв статут и са защитени от разруха.

Като представител на държавата в Област Перник ще положа максимални усилия в подкрепа на инициативата на кмета г-н Странислав Владимиров, тази сграда да бъде, не просто върната на перничани, а и да бъде изпълнена със съдържание, което съответства на нейната историческа стойност. Такава подкрепа дадоха и огормна част от жителите на града ни. Това е наша болка, която трябва да се лекува.

Ако успее Община Перник в начинанието, това ще стане наистина вдъхновяваща кауза за перничани, а и за други градове в България.

Коментари

коментара