Стартира подписка в защита на сградата на Минна дирекция в Перник

В последните два дни една тема вълнува перничани изключително много заради излязлата информация за това, че една от емблематичните сгради не само за Перник, но и за цяла България – Минната дирекция е обявена за публична продан. Реакцията ми беше моментална. Разговарях с областния управител, защото няма как да допуснем тази значима за града ни, уникална сграда да бъде продавана през публична продан“. Това каза кметът на община Перник Станислав Владимиров на извънредна пресконференция този следобед, научи ZaPernik.com.

Кметът на Перник добави, че е получил стотици обаждания от наши съграждани, които искат сградата да бъде собственост на държавата или общината.

Стартираме и подписка в подкрепа на това. Десетки доброволци вече се включиха в разнасяне на подписката, а утре от 10:00 ч. перничани могат да се включат в нея на пункта в началото на ул. „Търговска“. Ще направим и всички необходими законови стъпки за да бъде тази сграда на всички перничани. Те ще са трудни, затова поисках среща с директора на НАП, за да разплетем казуса“, обяви Владимиров.

Кметът на Перник заяви, че ако държавата не реагира бързо в Деня на града ще внесе докладна на тържествената сесия на общинския съвет. „На сесията ще поискаме общинския съвет да ни предостави по-големи правомощия, включително и със стъпки към държавата или изтеглянето на нисколихвен кредит, с който а участваме в търга, ако държавната власт не ни съдейства. Трябва да има реакция от Министерски съвет и всички структури на държавната администрация, защото това е по-лекият път към връщането на сградата на хората“, категоричен бе Станислав Владимиров.

Областният управител Людмил Веселинов поздрави Владимиров за бързата реакция и добави, че по този начин трябва да действат българските кметове.  Той коментира, че ако държавата придобие този безценен имот, много бързо може да я прехвърли на общината и всички перничани и гости на града ни да могат да я видят не само отвън.