Кметът на Перник: Ще върна сградата на Минна дирекция на перничани!

Господин Владимиров, гръмна вчера огромен скандал в Перник, че сградата на Минна дирекция се продава от НАП. Перничани са потресени. Стотици кометтари валят в социалната мрежа. Какво става? Хората са в ступор?!

Станислав Владимиров: Това, което виждам е, публично обявена продан с много кратък срок от Национална агенция по приходи , чрез публичен изпълнител и адвокатска кантора за сумата от малко над 7 милиона лева. Държавата, тъй като дружеството, което стопанисва сградата на Минна дирекция е фалирало, трябва като отговорен стопанин да си събере дълговете, но по тревожното за мен, като кмет на Перник и перничанин е в чий ръце отива сградата и в чий ръце се стопанисва днес.

В момента кой е собственика на сградата?

Станислав Владимиров: Напълно неизвестна фалирала фирма. Ползва се, всички знаем от мината в Перник.

Перничани ги боли сърцето какво може да се случи със сградата…

Станислав Владимиров: Сградата на Минна дирекция в Перник е една от най-красивите и ценни сгради на Балканския полуостров. Това е най-хубавата сграда в Перник, а и не само. Тя е сърцето на Перник! Построена през 1932 година от ръцете на миньорите на Перник. Огромно културно наследство, което с болка всички виждахме, че не се стопанисва както искаме. Големият грях на Перник е че даде тази невероятна сграда в частни ръце. Приватизираха я заедно с мината. Това перничани не могат да си го простят.

Какво смятате да направите?

Станислав Владимиров: Да се опитам да върна сградата на хората! Категорично смятам, че това трябва се направи. Чувствам го като мой дълг. Трябва да върнем сградата на Минна дирекция на перничани. Това е истинската емблема на града!

Като кмет на Перник се ангажирам да направя всичко възможно да върна тази величествена, красива, неокласическа сграда на хората.

Как възнамерявате да стане това?

Станислав Владимиров: Търсим спешни варианти. Единият е държавата да я придобие. Да се намери механизъм. Ще се опитам да говоря с президента и министри. Вторият вариант е Община Перник да закупи сградата. Това може да стане чрез кредит, защото ние нямаме нужните средства днес. Но искам да уверя хората на Перник, че ще се боря да върна тази сграда на перничани.

За какво ще я използвате?

Ще я реставрираме. Ще върнем величието й. Може да се превърне в сграда на кметството на Перник. Да се правят събития в нея. Може да поеме музейни колекции. Тя е прекрасна сграда. Тя трябва да бъде върната на хората.

Коментари

коментара