114 години Независимост отбелязахме в Перник

Перник отбеляза 114-та годишнина от обявяването на независимостта на България.

22-и септември е бележита дата в новата история на България. На този ден през 1908 г. родината ни е обявена за независимо царство. Постига се една историческа мечта – народът ни да живее в свободна и независима държава.

Пред паметника на Кракра Пернишки, под съпровода на патриотични мелодии, изпълнявани от духовия оркестър с диригент Трифон Трифонов, се събраха десетки перничани.

Венци и цветя бяха положени от името на кмета на община Перник Станислав Владимиров, областния управител Людмил Веселинов, председателя на Общинския съвет Димитър Колев, общински съветници, политически партии и граждански организации.

На 22 септември 1908 година България доказа на света, че е изградена върху здрави основи, че може да бъде независима, силна и обединена. На този ден се прекланяме пред паметното дело на онези смели българи, които отстояха народния идеал“, каза кметът Станислав Владимиров. Той заяви, че с времето 22 септември все по-релефно се откроява с непреходното си значение не само като исторически факт, но и като извор на дълбоки поуки за политическата стратегия на България. Владимиров каза още, че този ден трябва да се осмисли като съзидателна сила, която да превърне родината ни в просперираща духовно и материално. „Пред нас, съвременните българи, стои нелеката задача да съхраним наследеното, да го доразвием и опазим като най-висше национално достояние – залог за нашето бъдеще. И с думи и дела да отстояваме постоянно записаното в Манифеста за независимост: „Да живее свободна и независима България!“, заключи Станислав Владимиров.

Този велик акт отхвърля последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд, възстановявайки титлата на българските монарси от Първото и Второто българско царство“, каза областният управител Людмил Веселинов. Той добави, че днес, 114 години по-късно с вълнение си припомняме за тези съдбовни исторически събития и заставаме заедно пред националния флаг, за да се преклоним пред онези, които защитиха интересите на България.

Скланяме глави пред хилядите българи, дали живота и силите си в освободителната борба, отвоювали независимостта на страната ни. Без техните мечти и саможертва едва ли щяхме да градим съвременна България, такава, каквато я имаме днес“, каза още Веселинов.

Председателят на общинския съвет Димитър Колев бе категоричен, че с акта на независимостта, съвременните българи, получаваме ново завещание – да пазим родината си свободна и независима.

След 114 години България не е забравила този урок и всеотдайно пази историческата повеля на онези родолюбци, които дадоха живота си за свободата и дипломатически отстояха Съединението и Независимостта на нашата родина“, каза още Колев. Той добави, че независимостта е част от уроците на миналото, за да бъдем достойни следовници на идеите на нашите възрожденски и следосвобожденски деятели и радетели за развитието България.

По случай празника танцьорите, певиците и музикантите от АНПТ „Граовска младост“ поздравиха перничани пред Двореца на културата.

Коментари

коментара