Кметът Станислав Владимиров обсъди важни за Перник проблеми с вицепремиера Атанас Пеканов

Кметът на община Перник Станислав Владимиров се срещна с вицепремиера Атанас Пеканов. На срещата бяха обсъдени проблемите, пред които са изправени българските общини, свързани с липсата на законова рамка за индексиране на стойностите на договори по обществени поръчки в условията на постоянно повишаване на цените. 

Основните теми на разговора бяха Националният план за възстановяване и устойчивост и липсата за насоки за кандидатстване по много от мерките, както и Механизма за справедлив преход, по който община Перник е един от целевите региони. Министър Пеканов подчерта, че има още промени в нормативната база, които трябва да се случат. Той потвърди, е служебното правителство работи по промени, които следващият редовен парламент да приеме.

Вицепремиерът обясни, че е впечатлен от активността на екипа на кмета Владимиров по различни международни донорски проекти и програми.

Кметът на община Перник от своя страна заяви, че е изключително важно държавните институции да информират местните администрации и гражданите за разработването на програмите за подобряване на енергийната ефективност на обществени и жилищни сгради. Той добави, че все по често в администрацията се получават въпроси свързани със санирането, за което все още няма обявени правила за кандидатстване, но без ясно разписани правила няма как хората да получат отговори.

Вицепремиерът Пеканов обясни, че преди отварянето на програмите ще бъде проведена широка кампания, която да позволи на желаещите да се възползват.

Коментари

коментара