Перник посрещна новата учебна година – СНИМКИ

Кметът на община Перник Станислав Владимиров откри новата учебна година в СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон“, заедно с вицепремиера Атанас Пеканов.

„15 септември е ден, в който всички изпитваме трепет, който не може да бъде описан. Първият учебен ден се помни винаги и всички емоции от него остават в сърцето“,каза кметът Владимиров. Той пожела на учениците много радост и емоции в училище. „Пожелавам на всички ученици да натупат знания, които да им дадат основа, която да сбъдне всичките им мечти“, каза още кметът на Перник. Станислав Владимиров пожела успехи и на учителите. „Вие имате нелеката задача да възпитавате и образовате бъдещето на Перник и България“, каза още той.

Учете усилено, забавлявайте се и сбъдвайте мечтите си, защото училището е мястото, където ще се изградите като личности и ще се подготвите за бъдещото си развитие. Тук ще намерите най-близките си приятели и рамо до рамо с тях ще трупате нови познания“, каза Атанас Пеканов. Той добави, че на учителите и родителите се пада най-голямата отговорност – да предеват децата през всички трудности и отговорности. „Вярвам, че заедно ще го постигнете и ще продължите напред“, добави вицепремиерът-

Владимиров откри новата учебна година и в X ОУ „Алеко Константинов“, където пожела на всички ученици да натрупат знания, които ще им позволят да сбъднат мечтите си. „Нека училището да ви носи положителни емоции и съм убеден, че това ще се случи благодарение на прекрасния учителски колектив“, добави той.

Директорът на училището Десислава Стефанова приветства учениците и техните родители и добави, че всяка нова учебна година носи много вълнение и отговорности. „В днешния ден най-развълнувани са тези, които за първи път прекрачват прага на училището. През новата учебна година първият звънец ще бие за 112 първокласника. Това е чест и гордост за нас“, каза още тя.

Зам.-кметът на община Перник инж. Мирослав Стоицев бе гост на откриването на учебната година в VII ОУ „Георги Сава Раковски“. „С 15 септември започва новият кръговрат на знанието, измерено в една учебна година. На 15 септември вълнението и цветята изпълват всеки училищен двор, всяко българско сърце. Днес е големият ден на българския учител, който носи призванието да посвети живота си на най-красивото нещо на света – децата“, каза инж. Стоицев. Той добави, че днешният ден е различен от всички други празници, защото независимо дали си още в училище, или отдавна си затворил вратите му зад себе си, трепетът, смисълът и важността на първият учебен ден винаги остават в сърцето.

15 септември е един от необозначените в календара официални празници на България. Поколения българи го носим в сърцата си като големия ден на началото, в който продължаваме да градим своето бъдеще“, заяви зам.-кметът Стефан Кръстев на откриването на новата учебна година в ПМГ „Христо Смирненски“, където гост бе зам.-изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Ана Ананиева.

Кръстев каза още, че днес е големият ден на българския учител, който носи призванието да посвети живота си на най-красивото нещо на света – децата.

Няма българин, който поне веднъж в живота си да не се е развълнувал от училищния звънец. Няма българин, който да не е свалил шапка пред прошарените коси на мъдрия учител, защото само учителят има върховната привилегия като родител да се докосне до детето и да освети душата му със светлината на науката“, добави зам.-кметът. Той присъства и на първия учебен ден в най-голямото пернишко училище ОУ „Св. Иван Рилски“, където училищния праг прекрачиха над 1000 ученици, от които 119 първколасници.

Секретарят на общината Мартин Жлябинков присъства на откриването на учебната година в XI ОУ „Eлин Пелин“ и XII ОУ „Васил Левски“. „Българите носим в себе си още от Възраждането преклонението пред учителя, човекът, който днес изгражда нашето утре. Неговият професионализъм и отдаденост са нашата надежда, вяра и любов. С него прекрачваме магическия праг на знанието, той ни води по безкрайния път на знанието“, заяви секретарят на Община Перник. Жлябинков пожела на учениците да имат много успехи и радост в обучението си.

Съхранете ентусиазма и вечния стремеж към знанието, допълнете го с мъдрост и опит. Желая ви здраве, духовни сили и упоритост, за да преведете младите поколения през изпитанията на 21 век“, обърна се той към учителите.

Коментари

коментара