Защо се бави делото за убийството на Евгения, намерена в куфар в Перник?

Убийството на Евгения Владимирова миналата есен в София потресе с жестокостта си и с факта, че съпругът ѝ Орлин цял месец лъжеше, че тя е изчезнала. Накрая тялото ѝ беше открито в куфар край Перник, а той и баща му Пламен бяха обвинени. Близо година по-късно делото още не е в съда. Защо?

“Съжалявам за случилото се.” С тези думи 36-годишният Орлин Владимиров се обърна към Софийският градски съд на 15 ноември 2021 г., след като беше арестуван заедно с баща си Пламен за убийството на съпругата си Евгения, извършено в дома им в столичния кв. “Лагера” на 13 октомври същата година.

Съпругът беше привлечен към наказателна отговорност като физически извършител за умишлено убийство, но в по-леката хипотеза на Наказателния кодекс (НК), която предвижда затвор от 10 до 20 години. Баща му пък беше обвинен като негов помагач, който предварително е знаел, че синът му планира да убие съпругата си, и му е обещал да укрие тялото ѝ.

Първоначалният пробив в разследването стана месец след изчезването на Евгения, когато криминални психолози успяха да стигнат до самопризнания от Пламен Владимиров, а впоследствие и от Орлин. Последва следствен експеримент, при който бащата беше завел разследващите до пусто място край Перник, където беше изхвърлил трупа на снаха си, затворен в куфар. Именно там беше намерено и тялото ѝ.

Тези самопризнания обаче не са направени пред съдия и затова няма да имат значението на преки доказателства за вината на двамата в бъдещия съдебен процес. Към момента обвинението разчита на голям обем косвени доказателства, които според няколко различни състава на Софийския градски съд (СГС) и Софийския апелативен съд (САС) са достатъчни, за да се направи обосновано предположение, че обвиняемите са виновни.

Въпреки изразеното от двамата съжаление по време на първото съдебно заседание по разглеждането на мерките им за неотклонение, впоследствие бащата започна да отрича пред съда, че е участвал в “престъпен сговор” със сина си.

Той неведнъж каза пред съда, че влошеното му физическо състояние дори не позволява да участва по някакъв начин в подобно престъпление, а в края на май дори заяви, че не е укривал съзнателно тялото на снаха си в куфар, въпреки че не отрича да го е изхвърлил край Перник.

Какво се случва в момента с разследването и защо близо една година след убийството двамата обвиняеми все още не са изправени пред съда в рамките на процес по същество?

Единият обвиняем вече е на свобода
Десет месеца след първоначалното задържане на Орлин и Пламен Владимирови, в момента в следствения арест се намира само синът. Бащата първо беше пуснат под домашен арест през март заради влошеното си здравословно състояние, а в средата на август САС го пусна на свобода срещу парична гаранция.

Последното разглеждане на мярката на Пламен Владимиров прекъсна предявяването на материалите по разследването на роднините на убитата жена, защото делото трябваше да бъде изпратено в съда. Успоредно с това защитата поиска отвод на наблюдаващият прокурор по случая, което допълнително забави приключването на разследването и внасянето на обвинителен акт в съда.

Пламен Владимиров е пенсиониран служител на ДАНС и бивш сътрудник на комунистическата Държавна сигурност (ДС). Според собствените му твърдения и представени от защитата му медицински документи той страда от проблеми с жлъчката и черния дроб, като през 2020 г. е бил диагностициран с цироза, а през 2021 г. – с диабет. Освен това анусът му е отстранен оперативно, което налага той постоянно да ползва памперси.

През първите месеци от задържането на Пламен Владимиров, съдът приемаше, че тези негови здравословни проблеми са стари и той може да получава лекарска грижа и в следствения арест. В края на март той все пак беше пуснат под домашен арест, а през лятото отново поиска по-лека мярка. Този път защитата му представи доказателства, че зрението му се е влошило и той има нужда от постоянни лекарски прегледи.

Не може като самостоятелно основание за изграждане на извод за опасност от извършване на престъпление да се сочи единствено тежестта на повдигнатото обвинение.
Софийски апелативен съд
На 9 август СГС отказа да смекчи мярката му за неотлонение, но втората инстанция уважи искането му, определяйки на 16 август парична гаранция от 5000 лв. Основните мотиви на САС бяха, че макар да продължава да съществува обосновано предположение, че Владимиров-старши е извършил престъплението, в което е обвинен, опасността да извърши друго, ако излезе на свобода, е намаляла.

В определението на апелативните съдии Калин Калпакчиев, Александър Желязков и Величка Цанова беше посочено, че след период на 8-месечно задържане “не може като самостоятелно основание за изграждане на извод за опасност от извършване на престъпление да се сочи единствено тежестта на повдигнатото обвинение, нито детайлите относно начина на осъществяване на деянието на обвиняемия”. Освен това САС прие, че “здравословните оплаквания на лицето” сами по себе си са “достатъчен аргумент, за да се формира извод за занижена вероятност за извършване на друго престъпление”.

Според Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), за да бъде задържан обвиняем в ареста или в дома му, трябва заедно с обосновано предположение за вината му да е налице и опасност от извършване на друго престъпление или от укриване. В случая с Пламен Владимиров досега нито един съдебен състав не е приемал, че има реални данни, че той може да се укрие.

Нови, по-тежки обвинения срещу двамата
По време на разглеждането на мярката на бащата от двете съдебни инстанции през август стана ясно още, че в началото на юни Софийската градска прокуратура (СГП) е повдигнала нови обвинения срещу двамата обвиняеми.

Те вече са по най-тежката хипотеза в НК, която предвижда за умишлено убийство, извършено по особено мъчителен начин, от 20 до 30 години зад решетките, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Орлин Владимиров отново е подведен под отговорност като физически извършител, който е удушил съпругата си с няколко пласта домакинско стреч фолио, а баща му Пламен – като помагач, “който умишлено е улеснил извършването на престъплението чрез съвети, разяснения, обещание да се даде помощ след деянието, отстраняване на спънки, набавяне на средства или по друг начин”.

Според един от адвокатите на обвиняемите – Димитър Марковски, по-тежкото обвинение на бащата реално означава, че прокуратурата вече го възприема като съизвършител на убийството, за което липсват доказателства.

“В момента Пламен Владимиров има обвинение не като помагач, а като съизвършител със сина си, което според мен категорично не отговаря на доказателствата по делото. Това, че са събрани данни, че е изхвърлен куфарът с тялото – това, че той участва в освобождаването на тялото, не го прави съизвършител, не го прави съучастник”, коментира Марковски пред Свободна Европа.

Неуспешно искане на отвод на прокурора
Защитникът на Владимирови потвърди, че заедно с другите си двама колеги, ангажирани по делото, са поискали отвод на наблюдаващия прокурор по казуса, което допълнително е забавило внасянето на обвинителния акт в съда. Процедурата по приключване на досъдебната фаза изисква всички събрани доказателства да бъдат предявени на роднините на жертвата, а след това и на обвиняемите.

По информация на СГП предявяването е започнало още през юли, но тогава е постъпило искане от защитата за отвод на прокурора. Затова делото е върнато от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) в държавното обвинение и на 18 юли искането за отвод е изпратено в Софийската апелативна прокуратура (САП), която го е отхвърлила на 21 юли.

“На 29 юли е постъпила молба за промяна на мярката на Пламен Владимиров. Делото е пратено в СГС за произнасяне и се е върнало на 18 август. След това е постъпила молба за внасяне на гаранцията. На 23 август е пратено обратно в СДВР за да се пристъпи отново към предявяване на делото”, каза пред Свободна Европа говорителката на СГП Десислава Петрова.

По думите на адвокат Марковски искането за отвод на прокурора е било направено заради негово изказване по време на едно от разглежданията на мярката на Пламен Владимиров.

“Мотивите ни бяха свързани с това, че на едно от заседанията по мярката за неотклонение на Пламен Владимиров колегата прокурор си позволи да обяснява, че има безспорни и несъмнени доказателства за това, че те са виновни и двамата”, заяви юристът.

Според Марковски “това е драстично нарушаване на презумпцията за невиновност и това негово изказване води към една предварителна негова нагласа, че те са абсолютно виновни, въпреки че още не е приключило досъдебното производство”.

Той потвърди, че финалното предявяване на доказателствата по разследването е започнало отново и предстои скоро да бъдат повикани обвиняемите и техните защитници. Марковски допълни, че най-вероятно с колегите му няма да имат допълнителни доказателствени искания и делото ще може да влезе в съда до месец-два.

„Един убиец се разхожда на свобода“
Според майката на убитата Евгения – Капка Чорбанова, исканията на защитата за промяна на мярката на Пламен Владимиров и за отвод на наблюдаващия прокурор всъщност са имали за цел да забавят разследването.

Това се прави с цел да се проточи разследването, да се забрави случаят, защото той е покъртителен.
Капка Чорбанова
Успоредно с тях адвокатите няколко пъти искаха по-лека мярка и за Орлин Владимиров, но впоследствие оттегляха исканията си и постоянното му задържане така и не беше преразгледано. По неофициална информация на Свободна Европа това е честа практика на защитата да се запознава със събраните доказателства по даден случай, тъй като делото се изисква в съда и там тя има достъп до него без санкцията на наблюдаващия прокурор.

“Делото вече веднъж приключи и те като са искали отвод и промяна на мярката, те са го върнали обратно. Сега наново ни викат за предявяване. Моето мнение е, че това се прави с цел да се проточи разследването, да се забрави случаят, защото той е покъртителен”, коментира майката на Евгения.

“Един убиец се разхожда на свобода”, обобщи Чорбанова по повод определената парична гаранция на Пламен Владимиров.

Ако предявяването на материалите по разследването приключи през септември и защитата действително няма допълнителни доказателствени искания, прокуратурата ще може да пристъпи към изготвяне и внасяне на обвинителен акт в съда. Това означава, че съдебният процес би могъл да започне още през тази есен.

И двамата обвиняеми са с чисто съдебно минало и имат висше образование. Орлин Владимиров и Евгения са женени от 2014 г. и имат син.

Източник: svobodnaevropa.bg

Коментари

коментара