Млад художник от Перник откри изложба и събра 3000 лв. за лечението на Наталия

Художникът Кирил Богданов представи самостоятелна изложба “Тя, символ на времето”, с която откри и новото пространство за култура в Перник, където ще се помещава читалище Зуница.

Платната на младия артист бяха разгледани от стотиците гости на събитието, което типично за Кирил носеше със себе си и кауза – да събере средства за лечението на младата майка Наталия. За целта помогна и своеобразният търг, за чието наддаване се обявиха една от картините на Богданови и една на талантливия тийнейджър Калата.

Мнозина помним златните години на художествената гилдия в града ни през 80-те години. Тогава именно това общество диктува настроенията, модите, светогледа и модела на подражание за младите и формира лицето на националния елит. В последствие дойде дълъг труден период, но в днешни дни виждаме отново как уверени и енергични творци вдъхновяват обществото и инициират промяна на културния живот в Перник. Кирил Богданов е не просто популярен с все по-добрите си работи на платното, но и с присъствието си във всички значими събития и каузи на града ни. А какво по-добро от това народът да иска културно развитие? Именно то е признак за зрелостта на едно общество„. С тези думи експертът по дизайн и проектиране на НДК Иво Чифлички представи звездата на вечерта Кирил Богданов.

„Нямам претенции, че съм майстор, никой не ме е учил да рисувам. Гледах доста баща ми, като бях малък и след това просто много бачках и се развих така. Уважавам академичния подход, но не вярвам, че това е най-важното за да се прави стойностно изкуство. Щом всички вие сте тук и цените това, което правя, това е най-добрият знак за мен, че вървя в добра посока“ – приветства многобройните си гости художникът.

Събитието откри с изпълнение фолклорната певица Ваня, гайдарят Иво и цигуларят Рико. За класния музикален фон в новата галерия се погрижи на пиано Евелина Тицини. За реализацията допринесе известният Стамп Методиев и читалището му Пробуда 1935.

Наддаванията на търга, чиито средства ще помогнат за лечението на Наталия, бяха спечелени от Тони Георгиев и Кирил Павлов, а общата сума от даренията и търга стигнаха 3000 лв.

Благодаря на всички,които ни уважиха и присъстваха снощи, благодаря и още веднъж на тези, които ми помогнаха да осъществя, това мероприятие.Горд съм, че Перник има такива хора, жадни за култура. Аз обещавам ,че Ренесансът тепърва започва. – написа Кирил след събитието.

Изложбата ще продължи до 20 септември, а повече информация за нея можете да намерите ТУК