Певицата София Георгиева: Извинявам се публично на Бойко Борисов!

Здравейте София Георгиева, в началото на политическата им кариера подкрепяхте много Кирил Петков и Асен Василев от „Продължаваме промяната“. Сега продължавате ли още да ги подкрепяте ?

В периода на предизборната кампания с участието на Кирил Петков, всъщност нямах никаква идея за кой да гласувам и бях крайно объркана. Домъчня ми тогава, че нямам опцията да пусна глас за себе си. Шегувам се разбира се.

Като върла опозиционерка на Борисов и неговото правителство, като видна участничка в протестите тогава, видях смисъл в младия, образован, завършил Харвард, Кирил Петков, който даже случайно срещнах на улица Търговска два дена преди изборите и поговорих с него и с увереност дадох своя „кредит доверие“.

Последствията ще ги кажа в едно изречение – СПРЯХ ДА ГЛЕДАМ ТЕЛЕВИЗИЯ.

Новините ги чета сутрин с кафето, не пиша политически постове, каквито не спирах да пиша преди години, живо интересуваща се от политическия живот.

Надявам се да сте чували за „Ефекта на Ореола“. Е, аз станах една от жертвите на този ореол и не от малкото разочаровани човеци дали гласът си за Кирил Петков.

Имах моменти в които го оправдавах, че е млад и неопитен, и че управлението в контекста на криза и война му идва в повече. После си припомнях с каква категорична заявка и закани същия влезе в политиката и се ядосвах повече.
Върха беше с „опандизването“ на Бойко Борисов, или пардон, канонизирането на Бойко Борисов, което спретна Петков.

Имахте ожесточен разговор с Бойко Борисов, още по времето, когато беше премиер, за който разговор информирахте тогава вашите приятели във фейсбук, какво ви каза Бойко Борисов тогава и как гледате на думите му днес?

Първият разговор с Премиера тогава Борисов, не беше ожесточен и беше много преди протестите срещу него, но след моето отказване от политиката. Неговото обаждане има предистория. Когато бях PR на Държавна агенция за закрила на детето и той по телефона уволни моята Председателка, аз трябваше да разбера причината и му звънях и писах. Отговорът обаче последва с две години закъснение, и как не, след като аз не спирах да бълвам змии и гущери по адрес на Борисов и неговия екип.
Говорихме няколко минути в които аз му обяснявах колко са умни българите и какво заслужаваме и т.н…Той ми каза, че всичко което прави го прави за България и че българите не сме толкова умни колкото аз искам да са…..Разбира се това е контекста на тема, но не мисля да свалям текст на разговорът ми с Бойко Борисов.

След няколко дни последва обаждане от моя страна, щото толкова ми „порасна работата‘‘, че приех за удобно да звъня на Премиера и да му досаждам с моите въжделения.

Разбира се че ми се накара и последва блокиране. По това време мнозина ме блокираха. 😊
В момента правя една програма и по точките на тази програма съм длъжна да му се извиня и използвам момента да го сторя публично, защото в част от нещата, които тогава ми каза се оказаха истина.

Каква е Вашата политическа надежда сега ?

Нямам политическа надежда. В момента вярвам в собствените си сили и отговорността за случването на живота ми я свеждам до мен и хората в моята орбита, като семейство, приятели и работа. Капсуловала съм се в избран от мен свят и си пазя границите на живот и смърт.
От както имам право на глас съм го упражнявала винаги. Чистата ментално логика ме принуждава да направя избор, който ще лиши от смисъл предходни мои действия.

Съобщихте , че вместо да се кандидатирате за депутат , както правихте досега , сте кандидатствала за учителка по музика в детска градина. Защо ?

Това е закачка със себе си. Радвам се на подчертано чувство на самоирония, и това ми помага да гледам на себе си от страни и да не се вземам много на сериозно.

От една година работя интензивно с деца. Всъщност като се замисля ретроспективно в по-голямата част на моята музикална кариера съм била обвързана с каузи свързани с деца. По-късно бях и PR на Държавна агенция за закрила на детето.

Категорично бих казала, че от както се осмелих да открия школа за ПОП и ДЖАЗ пеене в Перник си намерих моето място и вътрешен комфорт.

В началото на пролетта с мен се върза медиатора на детската градина в с. Ярджеловци, която е филиал на детската градина в гр. Батановци с молба да водя часове по музика на добра воля. Не можах да откажа на това предложение и с любов го приех. Запознах се с екипа и с директорката, Ани Паласкова, която ми предложи да си пусна заявление за работа и аз с щастие приех да работя с дечицата и в Батановци.

Гравитирането ми в орбитата на политиката беше един крайно поучителен урок за мен, и осъзнаване, че моята логика в главата ми върви в категорично различна посока от мощния поток сред политиците.

Това значи ли, че се отказвате вече от активен политически живот и преминавате изцяло в обществено-музикалната сфера? И какво ви дава тя?

Аз се отказах от „политическите си амбиции‘‘ преди няколко години. Моето място като съдържание, мисъл, усещане, разбиране, случване, не се вписва в българската политическа клика. Последното ми го каза и синът на Симеон Сакскобургготски, Кирил, с който имам честта да се познавам. Не се вслушах в думите му тогава за жалост, защото тъкмо прибрала се в България бях, заредена с амбиции и идеи за случване.
Днес знам, че моето място е в изкуството и го чувствам осезаемо. За жалост разбрах тази истина за себе си по болезнен начин, стигнала почти до лудост.

Направихте своя музикална школа, кажете повече за нея ?

Идеята за музикална школа стоеше в главата ми доста време, преди септември миналата година да я реализирам. Имах щастието да бъда подкрепена от мой приятел, Владо Русев, секретаря на читалище Нови Хоризонти в гр. Перник, който ми предостави помещение, при това доста уютно и всъщност аз съм си част от дейностите на читалището.

Осмелих се да се пусна в магията на менторството с плахост, защото гласът е изключително нежен и чувствителен инструмент. За щастие съм учила при едни от най-добрите вокални педагози, като Алис Боварян, Георги Кордов, Камелия Тодорова, Илиян Парасков, както и при Ангел Заберски – джаз импровизация и от всеки съм възприела, както и чрез наученото от тях създавам своя методика.
Всички деца са различна вселена. Учим се взаимно. В началото аз ги насочвам, маркирайки им посоката, основните принципи в пеенето, случва се и те да ме водят понякога. За мен е много важно да запазя автентичността на гласа в работата си с всяко дете.
Щастлива съм, че работя с осъзнати деца, които проявяват собствен стил и маниер.

Информация за школата и координати може да се намерят на официалната страничка във фейсбук – София даУЧИМмузика, може и да пишете на [email protected]

Коментари

коментара