Роднини на загиналите в автобуса факла край Боснек съдят АПИ

Направен е оглед от вещо лице, назначено от Районен съд – Перник, на участъка, в който на 23 ноември 2021 г. се случи пътен инцидент с автобус от Република Северна Македония, при който загинаха 45 души.

Огледът е извършен на 25 август и е във връзка със заведено гражданско дело срещу Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) от част от пострадалите и наследници на загинали в произшествието, съобщи за БТА техният адвокат Николай Димитров.

Трагичният инцидент се случи в района на пернишкото село Боснек, на автомагистрала (АМ) „Струма“. Автобусът с регистрация в Скопие, пътуващ от Турция за Република Северна Македония, катастрофира и се запали. Седем души оцеляха.

Искът срещу АПИ е за 750 хиляди евро. Тезата на адвокат Димитров е, че към момента на катастрофата е имало редица технически неизправности по пътното платно, заблуждаващи маркировка и знаци, некачествени мантинели и асфалт, които фактори са оказали влияние за случването на инцидента. Вещото лице трябва да изготви съдебно-техническата експертиза до няколко месеца. По време на огледа са извършени редица замервания с цел да се установи налице ли са несъответствия и неизправности в пътната мрежа.

„Нашето твърдение е, че пътят е бил некачествен и отговорност има Агенция „Пътна инфраструктура“, коментира Димитров. Според него е допуснато пътният участък да съществува с редица дефекти по него.

На 20 януари т.г. от районния съд в Перник съобщиха, че е образувано гражданско дело за обезпечение на доказателства относно трагичния инцидент на автомагистрала „Струма“. Това са доказателства, за които съществува опасност да бъдат загубени, или събирането им в хода на бъдещо исково производство да бъде затруднено. Допуснати са експертизи относно състоянието на пътния участък, включително наличната пътна маркировка, мантинели и пътни знаци.

Потърсени за коментар, от АПИ заявиха, че за повишаване на безопасността на движение по АМ „Струма“ в участъка между пътните възли „Боснек“ и „Старо село 1“ в началото на 2022 г. пътната сигнализация при 31-ви км е била подменена с нови пътни знаци. Фолиото на буфера в началото на ограничителната система е сменено с по-висок клас, за да има същата светлоотразителност като останалите знаци. Монтирани са допълнителни знаци Е18 – „Вода за пиене“. Знаци има на отбивката на площадката за отдих, 250 метра и 1000 м преди нея.

В разделителната ивица, непосредствено след площадката за отдих, е поставен нов знак Г1 – „Движение само направо след знака“, задължаващ пътуващите по основното направление да карат само направо.

От АПИ обясняват още, че буферът е елемент за начало на ограничителната система, която се монтира при опасност с цел разделяне на транспортните потоци и отбивки. Той е самостоятелен елемент за пътна безопасност, който олекотява евентуален удар на превозното средство при пътно произшествие. Инсталираният буфер е от най-висок клас и осигурява безопасното начало на ограничителната система, защитаваща спрелите автомобили на отбивката за отдих. Ограничителната система зад буфера може да задържа камион от 38 тона, допълват от пътната агенция.

Представители на Областно пътно управление – Перник са съдействали чрез осигуряване на организация за безопасност на движението по време на огледа от вещото лице, извършен вчера.

От АПИ не коментираха заведения иск и поставените въпроси, относно настилката, маркировката и сигнализацията в съответния пътен участък към момента на катастрофата.