Ще наследи ли черната вдовица Елизабет богатството на убития от любовника й съпруг? Удо обмислял развод преди да бъде убит в Делта Хил

Швейцарецът обмислял развод заради връзката на жена си с обвиняемия Борислав Панев. Синът на жертвата Фабиан насочил разследващите към мащехата си и интимния ѝ приятел.

Убитият швейцарски бизнесмен Удо Ланге и синът му Фабиан са имали модерна фабрика за силиконови изделия в Божурище, а бизнесът е бил за десетки милиони, показа проверка на “24 часа”. Тя е втора такава за него. Преди време той и съпругата му Елизабет продали за огромна сума на шведския консорциум “Трелеборг” първия си завод за силиконови изделия в пернишкия кв. “Мошино”. През 2017 г. Удо започнал да гради втория завод в съдружие със сина си. Елизабет не е съдружник във фирмата. Ако не бъде обвинена за смъртта му, тя ще го наследи поравно със сина му. По разследването изплува и друг любопитен детайл – Удо е искал да се разведе с жена си, а при този вариант тя не е имала шанс да вземе част от богатството му.

Три различни версии за смъртта на мултимилионера от Швейцария се появиха, преди да се разбере как точно е убит. Ланге бе открит мъртът в гаража си на 11 август в комплекса “Делта хил” край Перник.

В първите минути разследващите решили, че става дума за естествена смърт, тъй като нямало следи от насилие. Гаражът бил чист, по Удо не личали рани. Затова първоначално смъртта била записана като инфаркт. На следващия ден обаче станало ясно, че швейцарецът има дупка във врата. По нея имало следи и от нагар, затова се предположило, че става дума за малокалибрено оръжие, вероятно куршум 5,6 мм. Не открили гилза, нито проектил, а белят дроб на мъжа бил пробит. Имал и вътрешен кръвоизлив и счупени ребра. Затова разследващите се насочили към нова версия – пробождане с шило.

По това време – на 12, 13 и 14 август, разследващите не са сигурни и какво точно се е случило в гаража. Смята се, че следи са крити.

„Беше направен опит това убийство да бъде замаскирано. До късно през нощта са извършвани действия от полицаите. Работим по всички версии, защото този човек е преместен от мястото, на което е бил убит. Има данни, че са сменени дрехите, с които е бил, за да се прикрият следите от убийството. Тези действия са разкрити на много ранен етап”, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев. Това е и основната версия – разследващите подозират не един, а двама души. Това са съпругата Елизабет и служителят в нейната пекарна и любовник Борислав Панев.

Синът на Удо ги насочил към тях.

Той дошъл от Швейцария с кола на 12 август. По невнимание блъска пешеходец в София, а мъжът умира. Това не пречи синът да бъде разпитан. Той разказал, че баща му му споделил, че обмисля да се разведе с Елизабет. Служители в пекарната в “Делта хил” обяснили, че от известно време Борислав и шефката им били особено близки. Говорело се, че и преди имали връзка, но я прекратили. Според слуховете месеци преди убийството на Удо отново се сближили.

Сутринта на 14 август двамата били задържани. При ареста на Борислав в дома му били открити патрони, за които мъжът нямал разрешително. Не е ясно дали е обмислял да убие Удо с пистолет, или ги е имал по друг повод. Засега прокуратурата не го е обвинила за тях. По време на задържането Борислав отричал да има каквото и да било общо със смъртта на Удо. Направили му натривки, които показали, че няма следи от златни частици по ръцете. Такива са открити по тялото и дрехите на Ланге.

По същото време Елизабет също била в ареста. По нейните ръце имало такива следи, а разследващите предполагали, че може да са от шилото, с което е прободен мъжът ѝ. Тя била разпитвана дълго. Според справката за задържането ѝ е била с белезници 14 часа. Тя обяснила всичко на полицаите. Те преценили, че трябва да даде показания пред съдия. Така в 22,50 ч на 14 август тя била разпитана пред магистрат от Окръжния съд в Перник. Тогава разказала и как е станало убийството. Обяснила и че Борислав го обмислял от месеци./24 часа

Снимка:24 часа

Коментари

коментара