Перничани масово без маски в градския транспорт

Гражданите на Перник масово не се съобразяват с новата противоепидемична заповед за носене на маски в градския транспорт.

Според Магда Милтенова, председател на Конференцията на превозвачите, хората вече са се уморили да спазват постоянно противоепидемичните мерки, а основната причина за това били противоречивите мнения в медиите.

„Вчера чух здравен инспектор да казва да се намалят противоепидемичните мерки, че ковид не е това, което беше и протича като нормален грип …“, коментира Милтенова за канал Струма.

Според нея хората са силно разколебани, а в лятната жега напълно разбираемо не слагат маски. Защото се получава запотяване и запарване, което пък води до нов проблем и по- голям шанс за зараза.

Според изискванията на РЗИ на вратата на всеки автобус е залепено предупреждение към гражданите, че трябва да сложат маска. Превозвачите обаче нямат правомощия да задължават перничани да се качват с маски. Тоест, неносенето на маска си е лична отговорност на всеки пътник.

По думите на Милтенова все още не са започнали проверки за липса на маски в градския транспорт, но тя предполага, че до дни би трябвало здравните инспектори да се появят.

По думите на Магда в градския транспорт се поддържа добра хигиена и климатиците работят.