Шест пилотни проекта финансира новия общински фонд „Култура“ в Перник

Шест проекта финансира в пилотната си сесия общински фонд „Култура“ в Перник, съобщиха от общината. Те са одобрени сред 15 подадени предложения по културно-образователни програми „Активни и иновативни“ и за тях са разпределени 25 000 лв.

Най-много средства – по 4 800 лв. са получили инициативата „Детско лято“ на Народно читалище „Пробуда – 1935“ в кв. „Бела вода“, лятната балетна академия в града и образователните концерти на оркестрите към Двореца на културата „Музикална мозайка от България“.

За първи път се организират безплатни летни забавления за деца с коне, които общината подкрепя финансово с 4 700 лв.
Одобрен за финансиране е и проектът „Пътешествие в света на театъра и цирка“ на пътуващ театър „Скрин“. Заделените за него средства са 3 550 лв. Лятната инициатива „Патиланци в света на фолклора и традициите“ на читалище „Пробуда – 1922“ в с. Драгичево има финансова помощ в размер на 2 350 лв.

Новосъздаденият общински фонд „Култура“ подкрепя иновативни проекти, както и дейности и събития по издирване, съхраняване, популяризиране и интерпретиране на елементи от културно-историческото наследство. Максимално допустимото финансиране за един проект е до 5000 лв.

Източник: БТА

Коментари

коментара