Над 1000 участници на 15-ти фестивал за хора с увреждания в Перник, второкласничка и баба й правят декора на сцената, а 92-годишния дядо Йото ще вдига патриотичния дух

Снимка: Интернет

В събота в пернишкия квартал „Църква“ официално ще бъде открит XV-ят Републикански многожанров фестивал на хора с увреждания, съобщи на БТА Анита Тараланска – председател на Регионалната организация на инвалидите. В проявата, която ще продължи два дни, ще се изявят над 1000 участници от страната и от Република Северна Македония.

Фестивалът е под надслов „Изкуството осмисля нашия живот“ и ще бъде съчетан с първото, според Тараланска, национално изложение на хора с увреждания „Победа на духа и сръчността“. На него ще бъдат показани много и разнообразни изделия и сувенири, изработени от подръчни и природни материали. Майстор-шивач на живо ще шие чаршафи, ще има и тъкачен стан.

По традиция ще бъде обособена алея на занаятите. Посетителите ще видят на живо как се прави влашка саламура, заарски миш-маш, тракийски катми, родопски марудници, клин, пататник и др.

Най-възрастният участник е 92-годишният Йото Асенов от врачанското село Крушовица, който ще рецитира патриотични стихотворения. Сцената ще бъде украсена от второкласничката София Ташева, която заедно с баба си е поела грижата за декора.

Фестивалът е с конкурсен характер, участниците ще бъдат оценявани от жури с председател естрадната прима Мими Иванова. Събитието се реализира със съдействието на Агенцията за хората с увреждания, община Перник и Съюза на инвалидите в България.

Коментари

коментара